We eten meer vlees/vervangers

vleesvervangerDe consumptie van vega voeding en vleesvervangers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. 'Maar toch eten we weer meer vlees', luidde onlangs de conclusie van cijfermatig marktonderzoek. Hoe zit dat - die twee zaken kunnen toch niet allebei waar zijn? Ja hoor, dat kan best. Reden: we zijn kennelijk met z'n allen wat luxer gaan eten.

Parlement wil stimulans kweekvlees

kweekvleesEen meerderheid van de Tweede kamer wil dat de overheid stimulerend optreedt bij de ontwikkeling van kweekvlees, omdat dat veel voordelen biedt ten opzicht van de intensieve veehouderij. Minister Carola Schouten van Landbouw is het daar echter niet mee eens. Zij denkt dat kweekvlees hooguit een aanvulling wordt op 'gewoon' vlees en meent dat 'de markt' dit prima kan aanpakken. Zij zei dit 30 januari 2020 in een debat in het parlement over kweekvlees.

Volop vraag naar vega

horecava 2020Vegetarische en veganistische voeding ('vega') begint aardig uit de 'hippe hoek' te kruipen. Op de Horecava, vakbeurs voor de horecawereld zijn plantaardige producten vrij nadrukkelijk aanwezig. Waar in eerdere jaren vooral snacks en sappige stukjes vlees de toon zetten, overheerst nu het beeld van frisse salades en variaties met groenten, te oordelen naar het programma-overzicht van de Horecava of het Trendlab (beide inmiddels niet meer online), van 13 tot 16 januari 2020 in de Rai in Amsterdam.

Vleesconcerns stappen in kweekvlees en vleesvervangers

Vleesbedrijven handelen gewoonlijk in geslachte koeien, varkens en andere dieren, maar breiden hun business nu uit naar kweekvlees en vleesvervangers. Dat is een rationele overweging: de West-Europese markt voor vlees groeit al enige tijd niet meer en lijkt te zullen afnemen. "De consument wil proteïne. Dat kan met vlees. En dat kan met plantaardige eiwitten", zei John Morssink, financieel directeur van vleesconcern Vion tegen het Financieele Dagblad.

Kweekvlees kan, maar mag nog niet

Kweekvlees kan nu technisch in flinke hoeveelheden in diverse varianten worden geproduceerd, maar mag in Nederland nog niet gegeten worden. Kweekvlees is vervaardigd in een bioreactor, op basis van echte dierlijke cel-lijnen. Volgens de 'voedselpolitie' NVWA is dit product nog te nieuw en moet het eerst extra getest worden. Woensdag 30 mei is hierover een 'meetup' in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, naar aanleiding van een tv-uitzending van Tegenlicht.

Eiwit nodig? Neem gras!

eiwitbronnenEiwit heeft elk mens nodig, en de snelste manier om dat binnen te krijgen is het eten van dierlijke producten (vlees, zuivel). Met peulvruchten (bonen, erwten) lukt het ook. Onderzoek is gaande om eiwit te winnen uit algen, maar zelfs uit bietenloof en gras is eiwit voor menselijke consumptie te winnen. Dit laatste vergt wel een ingewikkeld proces, maar gras is vrijwel onbeperkt en goedkoop beschikbaar.

Eiwit van plant/dier moet naar 50/50

eiwitbalansDe consumptie van eiwit is nu circa 35% plantaardig en 65% dierlijk. Die verhouding moet uiterlijk in 2025 naar 50 - 50. Dat is het doel van de Green Protein Alliance, ondanks de engelse naam een geheel Nederlands samenwerkingsverband van fabrikanten, supermarktketens en maatschappelijke organisaties. Zij willen de eiwittransitie stimuleren.

Vegetarische Slager bezorgt nu ook in Duitsland

De Vegetarische Slager gaat nu ook in heel Duitsland diepgevroren producten per post thuisbezorgen. Oostenrijk zal spoedig volgen. Daarmee komt Jaap Korteweg, directeur van De Vegetarische Slager, wat dichter bij de realisatie van zijn ambitie om de grootste slager van de wereld te worden.