karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Varkensvlees plukken? Jazeker!

piggy sooyHet is binnenkort mogelijk om sojabonen te oogsten die een flinke hoeveelheid varkensvlees bevatten. Dat is het resultaat van een bijzondere vorm van genetische manipulatie: in sojabonen is een stukje genetisch materiaal van varkens ingebouwd. Dit product wordt 'piggy sooy' genoemd, een engelstalige woordspeling van pig (varken) en soy (soja). In Nederland en Europa zal het niet te koop zijn.

Supervondst: amimozuurrijk eiwit van schimmels

fermotein schimmelsMensen moeten eiwitten eten voor groei en gezondheid. Vlees is dan de handigste eiwitbron, want dat bevat alle specifieke onderdelen (aminozuren) die een mens nodig heeft. Groot nadeel is de productie van vlees niet erg efficiënt is en gepaard gaat met veel vervuiling door mest en stikstofuitstoot. Interessant is daarom dat nu met schimmelculturen eiwit gemaakt kan worden dat dezelfde aminozuren als vlees bevat.

Fabriek voor duurzaam niet-dierlijk eiwit

kip abunda'Kip in een nieuw jasje', zo noemt fabrikant Enough zijn nieuwe product Abunda: eiwit geproduceerd door schimmels. De vergelijking met kip is omdat dit industrieel vervaardigde eiwit veelzijdig bruikbaar zal zijn in talloze gerechten en eiwitrijke producten. Bedoeling is om in eerste instantie 10.000 ton per jaar te produceren, maar dat duurt nog even want de bouw van de fabriek in Sas van Gent is pas vorige week begonnen.

Eiwittransitie: enige spoed is wel nodig

Eiwit heeft een mens nodig in zijn voedsel, absoluut. Maar dat hoeft niet per op de traditionele manier, dus van vlees, kip of vis, of zuivel en eieren. Steeds slimmer zijn de methoden om eiwit te winnen uit planten of uit niet-traditionele dieren zoals insecten of wormen. Het kan zelfs uit afvalresten van planten, zoals uienschillen, knoflookresten of zelfs schimmels. Maar daarvoor moeten boeren, bedrijven en de politiek wel aan de slag, en graag snel, zo beschrijft een artikel van NOS.

We eten meer vlees/vervangers

vleesvervangerDe consumptie van vega voeding en vleesvervangers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. 'Maar toch eten we weer meer vlees', luidde onlangs de conclusie van cijfermatig marktonderzoek. Hoe zit dat - die twee zaken kunnen toch niet allebei waar zijn? Ja hoor, dat kan best. Reden: we zijn kennelijk met z'n allen wat luxer gaan eten.

Parlement wil stimulans kweekvlees

kweekvleesEen meerderheid van de Tweede kamer wil dat de overheid stimulerend optreedt bij de ontwikkeling van kweekvlees, omdat dat veel voordelen biedt ten opzicht van de intensieve veehouderij. Minister Carola Schouten van Landbouw is het daar echter niet mee eens. Zij denkt dat kweekvlees hooguit een aanvulling wordt op 'gewoon' vlees en meent dat 'de markt' dit prima kan aanpakken. Zij zei dit 30 januari 2020 in een debat in het parlement over kweekvlees.

Volop vraag naar vega

horecava 2020Vegetarische en veganistische voeding ('vega') begint aardig uit de 'hippe hoek' te kruipen. Op de Horecava, vakbeurs voor de horecawereld zijn plantaardige producten vrij nadrukkelijk aanwezig. Waar in eerdere jaren vooral snacks en sappige stukjes vlees de toon zetten, overheerst nu het beeld van frisse salades en variaties met groenten, te oordelen naar het programma-overzicht van de Horecava of het Trendlab (beide inmiddels niet meer online), van 13 tot 16 januari 2020 in de Rai in Amsterdam.

Vleesconcerns stappen in kweekvlees en vleesvervangers

Vleesbedrijven handelen gewoonlijk in geslachte koeien, varkens en andere dieren, maar breiden hun business nu uit naar kweekvlees en vleesvervangers. Dat is een rationele overweging: de West-Europese markt voor vlees groeit al enige tijd niet meer en lijkt te zullen afnemen. "De consument wil proteïne. Dat kan met vlees. En dat kan met plantaardige eiwitten", zei John Morssink, financieel directeur van vleesconcern Vion tegen het Financieele Dagblad.