karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Half Nederland wil kweekvlees proberen’

kweekvlees blokjesKweekvlees staat goed in de belangstelling; ruim de helft van de Nederlandse bevolking wil dat wel eens proberen. Dat blijkt uit onderzoek van het Cube design museum in Kerkrade. Kweekvlees is nog (lang) niet te koop, maar is wel technisch te produceren in een laboratorium of fabriek uit een kweek van dierlijke cellen.

Uit het onderzoek bleek dat 52% van de Nederlanders dit kunstmatige vlees te zijner tijd wel eens wil proberen. Een derde van de ondervraagden zou zelfs bereid zijn om alle vlees en gevogelte uit hun dieet te vervangen door kweekvlees. Deze antwoorden kwamen tot stand nadat de ondervragers zelf iets meer hadden verteld over (de voordelen van) kweekvlees.

De wens om goed eiwithoudend voedsel te produceren zonder dat daar dieren aan te pas komen, bestaat al heel lang. In 2013 lukte het professor Mark Post om een hamburgertje te maken van de eerste ‘oogst’ aan kweekvlees. Het smaakte nog nergens naar en was taai als en schoenzool, maar daarmee was wel een technische doorbraak bereikt.

Cube museum in Kerkrade heeft nu de tentoonstelling ‘Meat the future’, over de toekomst van vlees. Dit is tot stand gekomen in samenwerking met Next Nature Network, een ’toekomstgerichte natuurbeweging’. De expositie is te bezoeken tot en met 11 juni 2017.