karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Veel minder kinderziektes dankzij goede voeding

gezondevoedingElke maand ongeveer twee weken ziek waren de kinderen die werden gezien door kinderarts Ellen van de Gaag. Een duidelijke oorzaak was er niet. De kinderarts sprak met de ouders en samen lieten ze de kinderen veel meer groene groenten eten, net als volle melk, roomboter en wat rundvlees. En kijk eens aan: een half jaar later waren ze nog maar vijf dagen per maand ziek of snotterig.

Nutri-score: kompas voor fabrieksvoeding

Het nieuwe voedsel-logo Nutri-score heeft inmiddels voorzichtig zijn intrede gedaan in de schappen van Nederlandse supermarkten. Eerder was het al in gebruik genomen in Frankrijk, België, Luxemburg, Spanje en Duitsland. Het logo is vrij duidelijk: groen of A = goed, rood of E = niet goed, en de drie kleuren of letters daar tussenin betekenen 'een (klein) beetje goed'. Het is duidelijk, maar wat zegt het helemaal?

‘Suiker zorgt voor tekort aan energie’

Een nieuwe wetenschappelijke veronderstelling is dat de consumptie van suiker weliswaar zorgt voor een (te) grote inname van energie, maar dat het ook verantwoordelijke is voor een tekort aan energie. Dat tekort doet zich dan voor op het niveau van afzonderlijke cellen: het vrijmaken van energie zou daar verstoord raken. Met mogelijk obesitas als gevolg.

‘Green Happiness-dieet is gevaarlijk’

green happinessHet dieet dat de bloggers van The Green Happiness voorstaan, kan gevaarlijk zijn, vindt het Voedingscentrum. Dit dieet levert een risico op om te weinig eiwit, vitamine B12 en calcium binnen te krijgen, met mogelijk ernstige schade aan de gezondheid tot gevolg. Zorgelijk is dat vooral jonge mensen, meest meisjes, zich tot The Green Happiness voelen aangetrokken.

Nieuwe Schijf van Vijf: lezen moet je

Schijf 5 nieuwDaar is-ie dan: de nieuwe Schijf van Vijf. Ofwel: het advies van het Voedingscentrum om in 5 punten samen te vatten wat en hoe(veel) te eten om gezond te kunnen leven. Inhoudelijk kloppen de adviezen wel. Maar de nieuwe schijf is helaas niet in één oogopslag te snappen - je zult moeten lézen wat er is bedoeld.

‘Voedselfabrikanten nog niet zo gezond bezig’

Voedingsbedrijven doen nog te weinig om hun productenaanbod gezond te maken, en zowel obesitas als ondervoeding tegen te gaan. Dat blijkt uit ATNI-index. Unilver komt nog als beste uit de bus, met een rapportcijfer van 6,4, gevolgd door Nestlé met 5,9.

We eten geen ’stofjes’

We eten aardappelen, pizza of een stoofschotel. En dus niet: meervoudig onverzadigde vetten met aminozuren en langzame koolhydraten. Toch is dit laatste waar de voedingswetenschap zich vooral op richt. Moet dat na een halve eeuw niet eens veranderen? Op die vraag geeft professor Daan Kromhout (een ‘Wageninger’) vanmiddag antwoord tijdens een publiekslezing in Utrecht.

Bacteriën voor je gezondheid

Zonder gezonde bacteriën overleven we niet, zo weten we al lang. De nuttige rol van deze ‘beestjes’, ook bij voeding, krijgt nu erkenning van dierentuin Artis. Die heeft een speciale afdeling voor deze onzichtbaar kleine ‘diertjes’. Die is ook online benaderbaar: micropia.nl.