karnemelk-roze
karnemelk is gezond

We eten geen ’stofjes’

We eten aardappelen, pizza of een stoofschotel. En dus niet: meervoudig onverzadigde vetten met aminozuren en langzame koolhydraten. Toch is dit laatste waar de voedingswetenschap zich vooral op richt. Moet dat na een halve eeuw niet eens veranderen? Op die vraag geeft professor Daan Kromhout (een ‘Wageninger’) vanmiddag antwoord tijdens een publiekslezing in Utrecht.

vitmaine-b12De lezing is georganiseerd door de Nederlandse Akademie van Voedingswetenschappen. Kromhout spreekt dus ‘in het hol van de leeuw’. Voor ons aller gezondheid mogen we hopen dat Kromhout zijn vraag (“Moet dat niet een anders?”) met “ja” zal beantwoorden en dat de wetenschappers het met hem eens zullen zijn.

De afbeelding toont de chemische structuurformule van vitamine B12.

En wat blijkt, na de lezing? Amper de helft van de wetenschappers vindt dat ze beter kunnen gaan letten op complete voedingspatronen dan op afzonderlijke stoffen als (verzadigde) vetten. Nou ja, laat ze dan maar lekker stofje onderzoeken. Als daarna maar heldere en bruikbare adviezen volgen over wat wel of niet past in een goed voedingspatroon.