karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Muesli, ontbijtgranen

Muesli is een van de gezondste soorten ontbijt die er bestaan: granen, vruchten en noten met melk of yoghurt. Veel populairder is cruesli. Dat is krokanter dan muesli maar vooral ook zoeter. Veel zoeter meestal, en daarmee lang niet zo gezond.

muesliEen mogelijk nadeel van muesli is dat het vrij calorierijk is. Geen probleem voor wie veel energie verbruikt. Maar wel een probleempje voor ieder die zittend werk doet. Om de energie-inname te beperken zouden twee eetlepels muesli al voldoende zijn – en dat is wel een erg 'mager' ontbijt.

Cruesli bevat veel suikers, onder meer om de boel krokant te houden. Op de verpakking hoort te staan hoe veel calorieën een portie bevat, en hoe veel suiker erin zit. Voor kinderen zal cruesli niet snel te veel energie bevatten, maar ze wennen wel erg (of: raken verslaafd) aan een zoete smaak.

Ontbijtgranen

Er is een veel grotere keuze aan ontbijtgranen, die vaak maar uit één type product bestaan. De bekendste is Brinta, gemaakt uit tarwe. Het Voedingscentrum vergelijkt er een aantal.