karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Voedingswaarde

Het begrip 'voedingswaarde' kan twee dingen betekenen.
1. De hoeveelheid calorieën (per 100 gram)
2. De variatie aan nuttige voedingsstoffen.
Deze laatste is het interessantst.

voedzamemaaltijdVeel calorieën

Over 1 (hoeveelheid calorieën) kunnen we kort zijn. Soms heb je 'een voedzame maaltijd' nodig, en dan bedoel je: eentje waar je veel energie van krijgt. Met flink wat vet (jus, of room) kom je al snel aan je gewenste energie en een vol gevoel. Maar gewoon véél eten volstaat ook.

Nuttige voedingsstoffen

Over 2 (voedingsstoffen) gaat het hier nu.
De 'waarde' van voeding ligt niet zozeer in de hoeveelheid calorieën, maar in de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen. En dan vooral de stoffen die je wel nodig hebt, maar waarvan je misschien te weinig binnenkrijgt. Dus: vitaminen en mineralen.

Over vitamines schrijven we in een ander artikel. Mineralen kunnen van alles zijn: ijzer, fosfor, zink, calcium, selenium en al die andere chemische stofjes die een mens nu eenmaal nodig heeft om in goede conditie te blijven.

Voedingspatroon

Welke voedingsmiddelen hebben nu een hoge voedingswaarde? Tja, dit is niet helemaal de goede vraag. Het gaat niet om een enkel product, maar om een hele maaltijd die voldoende voedingswaarde moet hebben. Het maakt niet uit om de ene dag bijvoorbeeld veel ijzer binnen te krijgen (spinazie!) en de andere dag selenium en fosfor – als je maar genoeg ervan krijgt. Het gaat dus vooral om je hele voedingspatroon.

Schijf van vijf

Hoe weet je nu of jouw eten voldoende voedingswaardig is? Gelukkig hoef je daarvoor niet eindeloos etiketten of websites te lezen, of te gaan rekenen. Het antwoord is simpel: eet gevarieerd. Wie gevarieerd eet (dus af en toe iets heel nieuws, of dingen waar je niet zo dol op bent), komt vrijwel zeker niets te kort.

Handig hulpmiddelen bij het samenstellen van een volwaardige dagmenu zijn de Schijf van vijf en de Voedselpiramide. Wie per maaltijd wil weten welke ingrediënten goed bij elkaar smaken, kan beter kijken op een van de vele receptensites.

Zware werkers of sporters, zieken en zwangeren moeten soms wel extra letten op wat ze eten. Van sommige stoffen kun je makkelijk te weinig binnenkrijgen.

Voedingswaarde

Wat zit er nu aan waarde in diverse voedingsmiddelen? Vaak staat dat op het etiket, maar niet altijd compleet. We noemen twee overzichten:

Voedingswaardetabel biedt een uitgebreid overzicht op alfabet, en geeft de gehaltes aan suiker, vezels, cholesterol en verschillende soorten vet.
• Bij Watziterin moet je een product invullen, en zie hoe veel je moet sporten om de energie daarvan weg te werken.
Opvallend is dat deze beide sites niet gemaakt zijn door voedingskundigen maar door bureaus die websites bouwen.

Het Voedingscentrum heeft merkwaardig genoeg geen systematische informatie over voedingswaarde.