karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Calorieën en Joules

Een calorie is een eenheid van energie. Formeel is 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water 1 graad op te warmen. Dus 1 kcal (kilocalorie) is nodig om een liter water één graad te verwarmen. Een liter water aan de kook brengen vergt dus 100 kcal.

Energie wordt ook wel uitgedrukt in Joule. Eén Joule is ongeveer de energie die nodig is om 1 liter water 10 cm op te tillen. Dat is niet veel energie.
De verhouding tussen calorie en Joule is als volgt: 1 calorie = 4,1868 Joule.

Per duizend (k)

Gewoonlijk spreken we over calorieën en Joules per duizend tegelijk: 1 kcal (kilo calorie) = duizend calorieën, en 1 kJ is duizend Joule. Op verpakte voedingsmiddelen hoort de voedingswaarde te staan, uitgedrukt in kJ (of kcal) per 100 gram van dat voedingsmiddel. Voorbeeld: in een pot jam van 450 gram zit dus 4,5 keer de hoeveelheid per 100 gram.

Hierbij enkele voorbeelden van energie, telkens per 100 gram:

       kJ    kCal
karmelk  120  30
spinazie à la creme  192  46
droge macaroni:  1520  358
hagelslag  1770  423
pindakaas  2693  644
maiskiemolie  3400  810

 

 

 

 

 


De meeste voedingsproducten zijn samengesteld. Neem een rookworst: hoeveel calorieën zitten er nou in 100 gram? Een antwoord op dit soort vragen vind je mogelijk bij de Caloriechecker van het Voedingscentrum. Geef een product op, en je ziet hoeveel energie, vet, eiwit, koolhydraten of mineralen erin zitten.

Kcal nodig per dag?

Hoe veel calorieën heeft een mens dagelijks nodig? Dat is krap 2000 kcal voor vrouwen en krap 2500 kcal voor mannen. Dit zijn heel globale hoeveelheden. Wie hard werkt (vooral fysiek) heeft meer nodig, wie heel rustig leeft kan met minder toe. En let op: van alleen kcal energie kan een mens niet gezond leven. Je hebt ook bouwstoffen nodig, en vitaminen, en natuurlijk vocht.

Verbranden

Alle energie die we eten, moeten we ook gebruiken. Anders zet ons lichaam het om in vet. Hoeveel moet je nu bewegen om bijvoorbeeld de energie van een kroket te verbruiken? Tja, dat ligt er natuurlijk aan hoe groot en hoe vet die kroket was en dus hoe veel energie die bevatte. Op de Caloriecalculator is globaal te berekenen welke activiteit je hoe lang moet ondernemen om een bepaalde hoeveelheid energie te verbruiken.