karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Green Happiness-dieet is gevaarlijk’

green happinessHet dieet dat de bloggers van The Green Happiness voorstaan, kan gevaarlijk zijn, vindt het Voedingscentrum. Dit dieet levert een risico op om te weinig eiwit, vitamine B12 en calcium binnen te krijgen, met mogelijk ernstige schade aan de gezondheid tot gevolg. Zorgelijk is dat vooral jonge mensen, meest meisjes, zich tot The Green Happiness voelen aangetrokken.

Afbraak spieren

De twee jonge vrouwen van The Green Happiness hebben een voedingskundige opleiding genoten, maar fantaseren er verder vrolijk op los over wat wel of niet gezond zou zijn. Zij adviseren om geen of erg weinig vlees of vis te eten, maar compenseren dat onvoldoende met andere (plantaardige) eiwithoudende producten. Gevolg kan zijn dat spierweefsel afbreekt.

Botontkalking

Een Green Happiness-dieet levert volgens het Voedingscentrum ook al gauw een tekort aan calcium op. Het gevolg daarvan kan zijn dat de botopbouw gestoord raakt en er botontkalking optreedt. Een gebrek aan vitamine B12 kan leiden tot verminderde weerstand. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, maar kan ook met pillen worden ingeslikt.

The Green Happiness lijkt de kritiek van het Voedingscentrum, en van vele andere voedingskundigen, vooralsnog totaal te negeren op hun website of social media. Het Voedingscentrum heeft geen officiële waarschuwing op zijn website staan, maar wel een artikeltje met een negatief oordeel, ergens diep weggestopt in de encyclopedie.

Reactie Green Happiness

De beheerders van de website The Green Happiness reageerden enkele dagen later alsnog op hun website. Zij doen dat op een pagina met zogenaamde 'veelgestelde vragen'. Alle 14 vragen en antwoorden gaan over de geuite kritiek.