karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Bacteriën voor je gezondheid

Zonder gezonde bacteriën overleven we niet, zo weten we al lang. De nuttige rol van deze ‘beestjes’, ook bij voeding, krijgt nu erkenning van dierentuin Artis. Die heeft een speciale afdeling voor deze onzichtbaar kleine ‘diertjes’. Die is ook online benaderbaar: micropia.nl.

gistTongzoen en voeding

Het grote belang van kennis van deze micro-wereld werd onderstreept door koningin Maxima, die Micropia opende. Artis vertelt heel populair over bacterie-uitwisseling bij een tongzoen. Veel belangrijker is de rol van vele soorten micro-organismen bij vertering van voedsel.

Nuttig of ziekmakend

Van de honderdduizend miljard bacteriën die een mens bij zich draagt, zitter er veel in de darmen. Veel van deze nuttige bacteriën zijn nodig bij de vertering van voedsel; sommige bacteriën zijn ziekmakend. Een drol bestaat voor een flink deel uit dode bacteriemassa.

Microben-dieet

Wat microben kunnen betekenen voor je voedsel en voor je welzijn, staat aardig beschreven in het boekje ‘Het microben dieet’ (van Kosmos). Het beschrijft hoe je met voedselkeuzes invloed kunt uitoefenen op de samenstelling van je darmflora (de verzameling bacteriën), en daarmee op je gezondheid. Een boekbespreking op Infonu.

Meer hierover in onze artikelen
Miljarden bacterien
Melkzuur bacterie - lang zal hij leven