karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Miljarden bacteriën

Honderdduizend miljard bacteriën heb je in je buik. Als je schrijft 100.000.000.000.000 lijken het er nog meer. Dat is allemaal heel gewoon. Sterker nog: zonder al die beestjes in je buik ben je niet gezond.

bacterieDie bacteriën doen mee met de vertering van voedsel. Ze breken ons eten af in zulke kleine brokjes dat we het in ons bloed kunnen opnemen. Vervolgens poepen we de bacteriën uit. Een gewone drol bestaat voor zeker de helft uit dode of levende bacteriemassa.

Darmflora

We hebben pakweg 160 verschillende soorten bacteriën in onze darmen. Te samen vormen die de darmflora. Wie voortdurend erg winderig is, of daarbij ook erg stinkt, heeft waarschijnlijk een verstoorde darmflora: verkeerde bacteriën hebben de overhand gekregen.

Een aardig filmpje over de vele bacteriën in ons lijf is te vinden bij Klokhuis.
Hoe bacteriën in onze darmen verzels afbreken, staat beschreven in dit (nogal wetenschappelijke) verhaal op Science Daily.

Bacteriedrankjes

Een mogelijkheid om een verstoorde darmflora te herstellen, is om extra veel nuttige bacteriën binnen te krijgen. Dat kan met een van de vele 'pro-biotische zuiveldrankjes': karnemelk of yoghurt met toevoeging van bepaalde bacteriën van het type Lactobacillus (melkzuurbacterie).

Het ene type drankje doet het beter dan het andere. Dat kan ook van persoon tot persoon verschillen, en mede afhangen van de verstoring in de darmen. Sommige drankjes zijn mierzoet. Probeer eens gewone karnemelk of yoghurt – kan zomaar helpen.

Gezonde darmflora en poep

De darmflora lijkt ook een rol te spelen bij obesitas en bij suikerziekte. Bij medische experimenten kregen zieke mensen via een klysma poep van gezonde personen toegediend. En ziedaar: zij knapten op.

Dit kan helaas ook net andersom uitpakken. Een 32-jarige vrouw met een bacteriële infectie aan haar ingewanden kreeg wat ‘gezonde’ darmflora toegediend van haar dochter. Helaas was die dochter obees, en ziedaar: de herstelde moeder kwam in 16 maanden tijd 15-20 kg aan. Haar BMI nam toe van 26 naar 33

Voor babietjes kan het goed zijn om tijdens de geboorte wat 'viezigheid' van de moeder binnen te krijgen. Dat helpt om de juiste darmflora tot stand te brengen. Mogelijk is dit 'mechanisme' er oorzaak van dat obesitas soms erfelijk lijkt te zijn.