karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Vleesconcerns stappen in kweekvlees en vleesvervangers

Vleesbedrijven handelen gewoonlijk in geslachte koeien, varkens en andere dieren, maar breiden hun business nu uit naar kweekvlees en vleesvervangers. Dat is een rationele overweging: de West-Europese markt voor vlees groeit al enige tijd niet meer en lijkt te zullen afnemen. "De consument wil proteïne. Dat kan met vlees. En dat kan met plantaardige eiwitten", zei John Morssink, financieel directeur van vleesconcern Vion tegen het Financieele Dagblad.

Vega en vleesvervangers

Vion is een groot vleesconcern, met een omzet van € 4,7 miljard en bijna 12.000 werknemers. Dit Nederlandse bedrijf levert vooral in eigen land en Duitsland, maar ook in veel andere landen in de wereld. In Duitsland heeft het een dochteronderneming die al veel vegetarische producten levert aan de horeca. Het Nederlandse concern Unilever, groot in wasmiddelen maar ook nog in voeding, nam onlangs De Vegetarische Slager over, dat een breed pakket levert van puur vegetarische, sterk op vlees gelijkende producten.

Kweekvlees

Enkele Amerikaanse vleesbedrijven hebben interesse getoond in de productie van kweekvlees. Kweekvlees wordt geproduceerd in een laboratorium uit dierlijke cellen. 'Als wij vlees kunnen produceren zonder dieren, waarom zouden we dat dan niet doen?', zo vatte een topman van een die vleesconcerns het onlangs samen. Kweekvlees produceren gaat nog traag en is voorlopig veel te duur voor de consumentenmarkt. Omdat het een ingewikkeld en arbeids- en energie-intensief proces is, lijkt de milieuwinst ervan ook gering.