karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Vleesvervangers, in plaats van vlees

Er zijn verschillende redenen om geen vlees te eten. Wie daarvoor kiest, moet wel andere soorten eiwit eten: ei, vis, zuivelproducten, of plantaardige eiwitten. Belangrijk is om voldoende aminozuren binnen te krijgen. In de winkel zijn veel kant-en-klare vleesvervangers te koop, maar zelf een alternatief voor vlees klaarmaken kan ook.

Simpel kiezen voor een vleesvervanger

vleesvervanger ProViandVoor wie af en toe geen vlees eet, is een kant-en-klare vleesvervanger een handig product. Je hoeft dan je menu, recept of bereidingswijze amper te wijzigen. Kijk verder bij 'Vleesvervangers' voor producten, met hun voor- en nadelen.

Vis, ei, kaas

Vis is, vooral in restaurants en bij groepsetentjes, een eerste 'uitwijkmogelijkheid' voor mensen die geen vlees eten. Maar ook vleeseters doen er goed aan om nu en dan vis te eten – het Voedingscentrum adviseert zelfs een- of tweemaal per week. Kijk ook bij 'Vis eten'.
Gerechten met ei of kaas zijn er in overvloed. Kaas bevat vrij veel (verzadigd) dierlijk vet, waardoor het goed is de consumptie ervan te beperken. Kijk verder bij 'Kaas'.

Soja

Van soja zijn enorm veel producten te maken die kunnen dienen als vleesvervanger: tahoe, tofu, tempe en nog veel meer. Kijk verder bij 'Soja-producten'. Ook diverse kant-en-klare vleesvervangers zijn gebaseerd op soja-producten.

Peulvruchten

Een onderschatte eiwitbron zijn de peulvruchten: bonen en erwten. Ze bevatten relatief niet veel eiwit, maar kunnen wel worden gebruikt als vervanger van zowel vlees als andere basisproducten zoals aardappelen of rijst. De mogelijkheden zijn enorm. Kijk bij 'Peulvruchten', of bij de Bruinebonenbende.

Noten, pitten, zaden

Qua voedingswaarde zijn noten, zaden en pitten goede vervangers van vlees. Maar het vergt wat creativiteit om ze te verwerken in een maaltijd. Lees meer bij 'Noten'. Pinda's zijn eingelijk geen noten, maar peulvruchten

Paddestoelen

Paddestoelen kunnen op je bord een vleesvervanger lijken, maar qua voedingswaarde is het niet zo. Paddestoelen hebben wel een bite, en zijn lekker op smaak te brengen, maar bevatten niet veel voedingsstoffen. In combinatie met noten zijn er leuke gerechten mogelijk.

Tarwe-producten

Tarwe wordt weinig gebruikt als vleesvervanger. Het bevat weinig eiwit en vitaminen. Seitan is een product gemaakt uit tarwe-eiwit (gluten). Ook sommige kant-en-klare vleesvervangers bevatten tarwegluten.