karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Volop vraag naar vega

horecava 2020Vegetarische en veganistische voeding ('vega') begint aardig uit de 'hippe hoek' te kruipen. Op de Horecava, vakbeurs voor de horecawereld zijn plantaardige producten vrij nadrukkelijk aanwezig. Waar in eerdere jaren vooral snacks en sappige stukjes vlees de toon zetten, overheerst nu het beeld van frisse salades en variaties met groenten, te oordelen naar het programma-overzicht van de Horecava of het Trendlab (beide inmiddels niet meer online), van 13 tot 16 januari 2020 in de Rai in Amsterdam.

Eiwit als grondstof

Onlangs verschenen er berichten over een tekort aan grondstoffen voor vleesvervangers en andere eiwitrijke vegaproducten. Zó snel stijgt de vraag naar 'vega'. Het tekort betrof niet zozeer de primaire grondstoffen (vaak soja en andere bonen en erwten, maar ook zuivel), maar de daaruit te winnen eiwitten. Dat winnen van eiwitten is een redelijk complex proces, dat niet heel snel kan worden opgeschaald. Geen problemen dus – die tekorten zullen slechts tijdelijk zijn.

Relatief veel eiwitproducerende bedrijven zijn gevestigd in de provincies Overijssel en Gelderland. Reden voor deze beide provincies om samen een overzicht samen te stellen van alle Nederlandse leveranciers van eiwitten voor voedingsmiddelen, gepresenteerd via een handige landkaart.