karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Vlees - moet dat?

Vlees is een luxe product: het is makkelijk en lekker, maar niet nodig. Makkelijk – omdat je daarmee in één keer veel noodzakelijke eiwitten (aminozuren) binnen krijgt. Lekker - nou ja, dat is een kwestie van smaak. Dat het niet nodig is, bewijzen de vele blozend gezonde vegetariërs.

Voedingskundig gezien is de essentie van vlees: eiwit (proteïne). Twee andere essentiële voedingsstoffen zijn vetten en koolhydraten.

Eiwitten: bouwstoffen

Eiwitten bestaan er in heel veel soorten. Het zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam, want bijna alle onderdelen van ons lijf zijn opgebouwd uit onder meer eiwitten.

De meeste eiwitten voor bouw en onderhoud van ons lichaam maken we zelf. De bouwstenen voor eiwitten (aminozuren) maken we ook zelf, maar niet allemaal - die moeten we dus via eten naar binnen krijgen. In vlees zitten veel van die bouwstenen bij elkaar, maar in bijvoorbeeld bonen en erwten (leguminosen, of vlinderbloemigen) of zuivel zitten ook enkele.

Overdaad schaadt

vlees-moetVeel vlees eten is niet verstandig. De spijsvertering raakt er gestoord van (stinkpoep), en al gauw krijg je, door het bakken en braden, te veel verkeerd vet binnen.
Wereldwijd gezien is veel vlees eten erg schadelijk. Het vereist de verbouw van enorme hoeveelheden veevoer. Dat vergt veel bouwland en gaat deels ten koste van de verbouw van voedselgewassen voor mensen.
Het wetenschappelijke project Profetas zet alle feiten hierover op een rij.

Koe, kip, varken

Rundvlees komt meestal van speciale 'vleeskoeien'. Oude melkkoeien eten is eigenlijk veel efficiënter, maar die zijn niet erg lekker, en verdwijnen vaak in de worst of de soep.
Varkensvlees is vrij makkelijk: het is heel mager (vet-arm) vlees, òf juist erg vet (met spek). Sommige mensen krijgen van varkensvlees puistjes.
Kip heet 'het meest veelzijdige stukje vlees', en daar zit wat in. Het bevat meestal erg weinig vet en is snel klaar te maken. Je kunt er beter niet bij nadenken hoe kort de vleeskippetjes hebben geleefd.
Kijk ook op onze pagina's koe, kip of varken.

Wild

Sommigen mensen vinden 'wild' erg lekker. Dat vlees komt van dieren die in het wild geleefd hebben. Het heeft meestal een sterkere smaak, wat aangeeft dat de bij boeren in stallen gefokte dieren eigenlijk maar 'namaakvlees' leveren.

Vitaminen

Vlees levert onder meer de vitaminen B1, B3, B5 en B12. Die zijn ook te halen uit andere voedingswaren.
B1: zuivel, groente, volkorenbrood, aardappelen
B3: vis, groente, volkorenbrood
B5: ei, zuivel, groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten
B6: zie onder B5, plus: vis, aardappelen, andere graanproducten
B12: vis, ei, zuivel, lupine

Vleesvervangers

Wie voor het lekker graag vlees eet, maar toch wil minderen, kan diverse 'vleesvervangers' proberen. Dat zijn samengestelde hapjes uit diverse grondstoffen: vaak met soja, soms zuivel, maar louter plantaardig kan ook.