karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Koolhydraten

Koolhydraten: suiker, meel, zoetigheid. Het vormt één van de drie basisbestanddelen van voedsel; de andere twee delen zijn eiwitten en vetten. Koolhydraten leveren vooral energie.

glucose-moleculeSuiker is een vrij pure vorm van een koolhydraat. Het is een soort superbenzine voor het lichaam, of misschien beter gezegd: junkfood. Wordt via de maag snel in het bloed opgenomen. Suiker heeft daarom een hoge glykemische index.

Meelproducten zoals aardappelen of pasta (spagetti, macaroni) zijn iets tragere koolhydraten. De ingenomen energie komt in de looop van enkele uren vrij. Dat is ideaal voor duursporters, zoals bijvoorbeeld wielrenners.

Wielrenners kunnen, vooral in een bergetappe, een 'hongerklap' krijgen. Dan is hun beschikbare voorraad energie even helemaal op. Het enige wat dan snel helpt, is 'een shot suiker': duivensuiker, zoete drankjes, chocola, zoete koek.

Energie of vet

Wie meer koolhyraten (meel en zoetwaren) eet dan hij verbrandt, krijgt te veel energie binnen. Dat slaat het lichaam op als vet.

Biochemisch gezien bestaan koolhydraten uit de elementen koolstof en waterstof (hydraten). Dat zijn ook de basisonderdelen van benzine-achtige stoffen, en ook die zitten – niet toevallig – vol energie.