karnemelk-roze
karnemelk is gezond

8 juli: 'suiker-max-dag' voor kleuters

suikermaxdagOp 8 juli 2020 hebben (statistisch gezien) kinderen van 4 - 8 jaar al net zoveel 'vrije suikers' gegeten als ze maximaal het hele jaar zouden moeten binnenkrijgen. Ofwel: ze eten vrijwel dubbel zoveel vrije suiker als wat gezond is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie. Dit kan leiden tot fikse schade aan de gezondheid, zowel nu als later in hun leven.

'Volkoren' soms vooral kul

graan

'Met volkoren meel!', vermelden sommige koekfabrikanten op de verpakking van hun product, liefst vergezeld van een afbeelding van korenhalmen - terwijl slechts een deel van het gebruikte meel volkoren is, en een groter deel het ongezondere bloem. De Consumentenbond hekelt deze praktijk maar weer eens, nu in een artikel over volkoren in de Consumentengids van mei 2020. Dat artikel is ook voor niet-leden gratis te lezen.

Vet is fout, eh nee, juist goed

tim noakesVet eten is goed. Waarom? Omdat koolhydraten slecht zijn, en je moet toch wát eten. Dat is – heel kort samengevat – de boodschap van professor Tim Noakes. Dat is opmerkelijk, want deze hoogleraar heeft tientallen jaren lang juist het tegenovergestelde beweerd, en net zo fanatiek als hij zich nu tegen koolhydraten keert.

Suikertaks frisdrank in België in 2016

België wil een belasting gaan invoeren op suikerhoudende frisdranken en met extra suiker gezoete alcoholische dranken. Hoe hoog die belasting wordt, is nog niet bekend. De staat denkt er jaarlijks 50 miljoen euro mee op te halen. In Nederland gaat komend jaar de belasting op alle soorten frisdrank omhoog.

Suiker is wel/niet verslavend

A - Suiker is goed, daarvan worden kindertjes zoet.
B - Suiker is verslavend, zelf giftig.
Twee extreme standpunten over suiker, strijdig aan elkaar. De vandaag gepromoveerde wetenschapper Han de Jong heeft eens goed uitgezocht hoe verslavend suiker is ten opzicht van cocaïne, alcohol of nicotine. Conclusie: ze zijn allemaal verslavend, maar alleen van suiker kun je van de ene op de andere dag afkicken zonder fysieke problemen.

Is speltbrood echt beter dan tarwe?

speltbrood'Tarwebrood is echt niet gezond, speltbrood wel', beweren diverse voedselgoeroes. Klopt dat wel? Nou, een klein beetje maar, zegt Gezondheidsnet. En eigenlijk alleen maar omdat er in de veredelde tarwe weinig eiwit meer zit. Plus: het zijn vooral echt ambachtelijk bakkers die speltbrood bakken.

Hoe veel suiker zit er in ... ?

In een fles frisdrank zitten 20 tot 30 suikerklontjes. Behalve natuurlijk als die drank op een andere manier gezoet is, met kunstmatige zoetjes, of met stevia. Hoe veel suiker zit er in een chocoladereep? En in een appel, of in worteltjes? Kijk op dit beeldoverzicht.

Brood, eenvoudig lekker

Over de hele wereld eten mensen brood. Dat loopt uiteen van heel eenvoudige baksels, via gewone boterhammen tot luxe broodjes met van alles erop of erin. Nederland is gezegend met een enorm divers aanbod van soms hemels lekker brood.