'Tarwebrood is echt niet gezond, speltbrood wel', beweren diverse voedselgoeroes. Klopt dat wel? Nou, een klein beetje maar, zegt Gezondheidsnet. En eigenlijk alleen maar omdat er in de veredelde tarwe weinig eiwit meer zit. Plus: het zijn vooral echt ambachtelijk bakkers die speltbrood bakken.
Amper verschil
Spelt wordt soms omgehemeld alsof het een soort superfood zou zijn. Met veel betere (want langzamere) koolhydraten en met veel meer vitaminen en andere voedingsstoffen. Van dit soort beweringen is niks waar, aldus Gezondheidsnet. Hierin verschillen spelt- en tarwebrood amper van elkaar.
Kies volkoren
Voor beide soorten brood geldt wel dat je het beste kunt kiezen voor de volkorenvariant. Brood van bloem (verfijnd wit meel) is duidelijk minder goed, of het nou om tarwe- of speltbrood gaat.
Het Voedingscentrum is het hiermee eens, en legt in een artikel over spelt en tarwe nog even uit hoe het zit met de volle korrel van volkoren.