karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Suiker is wel/niet verslavend

A - Suiker is goed, daarvan worden kindertjes zoet.
B - Suiker is verslavend, zelf giftig.
Twee extreme standpunten over suiker, strijdig aan elkaar. De vandaag gepromoveerde wetenschapper Han de Jong heeft eens goed uitgezocht hoe verslavend suiker is ten opzicht van cocaïne, alcohol of nicotine. Conclusie: ze zijn allemaal verslavend, maar alleen van suiker kun je van de ene op de andere dag afkicken zonder fysieke problemen.

Het onderzoek werd gedaan met ratten. Ze werden ‘verslaafd’ gemaakt aan cocaïne, alcohol, nicotine of suiker. Als ze opeens niks meer kregen, werden de suikerverslaafden hooguit sikkeneurig. Maar de andere verslaafden gingen door het lint. Alcohol, nicotine en cocaïne veranderen echt iets in je hersens, suiker doet dat niet blijvend.

Prikkelen van beloningscentrum

Wat suiker wél doet, is het prikkelen van het ‘beloningscentrum’ in onze hersens. Ook dát werk verslavend, maar niet zodanig dat je bij het ontbreken van een ‘shot suiker’ hele rare dingen gaat doen en je zelfcontrole verliest. Overigens krijgen mensen normaal gesproken de hele dag door suiker naar binnen, omdat dat in heel veel producten zit.