karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Glykemische index

Een 'hongerklap', zo'n plotselinge, enorme honger na een flinke inspanning, kan je lijf doen trillen. Wat dan helpt, is snel wat nieuwe energie, bijvoorbeeld in de vorm van druivensuiker, gewone suiker, een 'sportdrankje' (= suikerwater) of elke andere zoetigheid.

shot-zoetDe energie van zulke producten wordt snel opgenomen in je bloed. In voedingskundige termen heet het dat zulke producten een hoge glykemische index hebben.

Noodgreep

Het is duidelijk dat zo'n snelle 'shot' energie een soort noodgreep is. Als er geen nood is, moet je die ingreep dan ook niet doen. Zomaar voor de lol wat suiker of andere 'snelle zoetigheid' eten, is niet echt gezond. Het is een soort junkfood, en kan echt verslavend werken.

Onder voedingskundigen heerst een discussie over de glykemische index. Eenzelfde soort discussie als over cholesterol of over 'slecht vet'. De centrale vraag is dan hoe slecht voeding met een glykemische index is. Je gaat er zeker niet dood van, maar zo'n zoete opdonder voor je lijf is niet gezond.