karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Suiker: zoet, maar niet goed

Suiker kennen we vooral als universele zoetstof, makkelijk, niet duur en altijd verkrijgbaar. Maar je kunt er ook anders tegenaan kijken.
Zowel positief als negatief.

Positief

suikerDe suikerindustrie bijvoorbeeld ziet suiker vooral als een voedingsmiddeleningrediënt. Daar zit wat in. Want suiker in jam, taart of koekjes geeft ook structuur aan die producten. Dunne suikerlaagjes kunnen dienen om in een taart bijvoorbeeld cake en vruchten niet door elkaar heen te laten lopen.

Negatief

Kritische voedingsdeskundigen zien het heel anders: die zien suiker als een ongezond product, dat zelfs gevaarlijk kan zijn. Sommigen beweren zelfs dat als suiker nu als nieuw product op de markt zou komen, het geen toelating zou krijgen. Want het is niet goed voor de spijsvertering, je wordt er makkelijk te dik van, je eet te weinig gezonde dingen ernaast, en je krijgt er gaatjes van in je tanden.

Suikerfeest

Hoe dan ook, suiker is niet meer weg te denken uit onze voeding. Er is zelfs een feest naar genoemd: het Suikerfeest, ter afsluiting van de (islamitische) Ramadan-periode. Eigenlijk is dat, fysiek gezien, net zo ongezond als Carnaval, waarbij, als start van de (christelijke) vastenperiode veel alcohol wordt genuttigd. Maar psychisch lijken dit soort uitspattingen de mens goed te doen.

Meer info

Over suiker zijn boekenplanken vol geschreven.
• Kijk ook bijvoorbeeld op de site van de suikerindustrie.
• De Belgische suikerfabriek Tiense Suiker meldt het nodige over productie, geschiedenis, economische betekenis en veel meer over suiker.
• Suikerziekte wordt kort toegelicht door het Diabetesfonds, Gezondheidsplein, of Wikipedia.
• Van plan om (sterk) te minderen met suiker? De Suikerwijzer geeft alternatieven.