-
Voor ’t slapen gaan liefst alleen kruidenthee
Voor het slapen gaan nog een kopje thee drinken kan de nachtrust ten goede komen. Maar neem dan geen zwarte (of ‘gewone’) thee; daar zit cafeïne in en kan je dus juist wakker houden. In groene thee zit weinig cafeïne en in kruidenthee helemaal niets.
De oppepper van zwarte thee valt overigens wel mee. In één kopje (van 125 ml) zit circa 40 milligram cafeïne. En volgens de jongste inzichten zorgt 100 mg voor ‘vertraagd inslapen’. Sommige personen hebben er helemaal geen last van. Sterker nog: er zijn altijd mensen voor wie een kop koffie werkt als slaapmiddel.
De jonste wetenschappelijk inzichten over de werking van cafeïne zijn verwerkt in richtlijnen van de EFSA, het Europese instituut voor voedselveiligheid. Deze voorlopige richtlijnen staan nog ter discussie onder wetenschappers.
De inzichten zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek. -
Thee, in veel geuren, kleuren en smaken
Als je in de supermarkt voor het theeschap gaat staan heb je nogal wat keus. En tegenwoordig zijn er zelfs speciale winkels met zoveel soorten thee, dat het je bijna zou duizelen. Maar weet je eigenlijk het verschil tussen al die verschillende soorten?
thee, groene thee, zwarte thee, witte thee, kruidenthee, ijsthee, theezakje, losse thee. -
Lekker, koffie uit keutels
De aller- allerlekkerste koffie, volgens kenners, is de kopi luwak. Die is gemaakt van koffiebonen die eerst zijn opgegeten door een civetkat (de Loewak) maar vervolgens onverteerd weer zijn uitgepoept.
-
Koffie, voor de kick of voor de leut
Koffie is absoluut niet noodzakelijk. Toch is die drank niet weg te denken uit het dagelijkse leven. De kracht van koffie zit in twee heel verschillende dingen: de kick (door cafeïne) en de leut (de gezelligheid).
-
Consumenten kiezen voor minder zoete frisdrank
Nederlandse consumenten drinken gestaag minder zoete dranken. Er worden minder vaak suikerzoete dranken gekocht, bovendien bevatten de gekozen dranken minder suiker. Tussen begin oktober 2018 en begin oktober 2019 verminderde de totale hoeveelheid suiker in frisdrank met 7,6 miljoen kilo, ofwel 8 %. Dit meldt een rapport over suikerreductie van Nielsen, onderzoeksbureau voor voeding en andere consumentenproducten.