Als je in de supermarkt voor het theeschap gaat staan heb je nogal wat keus. En tegenwoordig zijn er zelfs speciale winkels met zoveel soorten thee, dat het je bijna zou duizelen. Maar weet je eigenlijk het verschil tussen al die verschillende soorten?
thee, groene thee, zwarte thee, witte thee, kruidenthee, ijsthee, theezakje, losse thee.
Zwarte thee
Zwarte thee, groene thee en witte thee zijn allen afkomstig van de Camellia sinensis. Het onderscheid tussen de theesoorten ligt in de bewerking van de theeblaadjes. Bij zwarte thee zijn de theeblaadjes gefermenteerd of gegist.
Na de pluk wordt het theeblad gekneusd en uitgespreid in de zon of gedroogd in een droger. Bij de bewerking van zwarte thee komen de bladsappen van de theeblaadjes in aanraking met zuurstof: fermentatie. Hierdoor verandert de kleur van de blaadjes van groen tot goudbruin tot zwart, afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof. Daarna wordt het blad gestoomd en gedraaid en soms gebroken of gemalen.
Groene thee
Bij groene thee vindt geen fermentatie plaats, waardoor ze hun groene kleur behouden. Direct na de pluk wordt het blad kort gestoomd, waardoor het fermentatieproces wordt gestopt. Daarna worden de blaadjes gerold of gedraaid, gebroken of gemalen en gedroogd.
Van oudsher wordt groene thee vooral in Azië gedronken, waar het bekend staat om zijn heilzame werking. Groene thee heeft de meest natuurlijke smaak.
Witte thee
Net als groene thee, is witte thee ongefermenteerd. Het verschil is dat de witte thee wordt geplukt voordat het regenseizoen begint. Daarbij worden voor de witte thee alleen de jonge knoppen van de theeplant gebruikt. De blaadjes zijn fluweelzacht door de kleine haartjes. Ook de thee is zacht van smaak.
Oolong thee
Oolong thee zit tussen groene en zwarte thee in en is dus half gefermenteerd. Verder is de bewerking hetzelfde. Ook qua smaak zit de thee tussen groen en zwart in: vrij zacht. De thee wordt ook wel ‘zwarte draak thee’ genoemd.
Vruchtenthee of Earl Grey
Thee heeft de eigenschap om gemakkelijk geuren en smaken van de omgeving aan te nemen. De meeste theesoorten met een smaakje zijn dan ook gearomatiseerde zwarte thee. Earl Grey was in de Westerse landen ooit de eerste gearomatiseerde thee. De olie van de bergamotplant zorgt bij deze thee voor de specifieke citrusachtige smaak.
Kruidenthee
Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee. Deze ‘theesoorten’ bevatten geen blaadjes van de Camellia sinensis. Het is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Rooibosthee mogen we eigenlijk ook geen thee noemen.
IJsthee
Zelfs ijsthee valt niet echt in de categorie thee. Vaak wordt ijsthee wel van echte thee gemaakt, maar dit is niet altijd het geval. Daarbij gelden de gezondheidsvoordelen van thee niet voor ijsthee. Het is een frisdrank en bevat dan ook veel suiker. Gewone thee zonder suiker bevat geen calorieën, ijsthee al gauw 50 tot 70.
Theezakjes
Tot slot heb je natuurlijk theezakjes en losse thee. Over het algemeen wordt gesteld dat losse theeblaadjes vele malen gezonder zijn dan het gruis in zakjes. Losse blaadjes thee hebben meer smaak, zijn gevarieerder qua samenstelling en seizoen en zijn per theesoort wezenlijk anders van smaak.
De thee in zakjes is stofthee en is vaak minder van kwaliteit. Theezakjes zijn er op gericht om onder alle omstandigheden snel veel kleur en weinig smaak af te geven en zijn vaak gemaakt om altijd de zelfde smaakbeleving te weeg te brengen.