karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Lekker, koffie uit keutels

De aller- allerlekkerste koffie, volgens kenners, is de kopi luwak. Die is gemaakt van koffiebonen die eerst zijn opgegeten door een civetkat (de Loewak) maar vervolgens onverteerd weer zijn uitgepoept.

In de ingewanden van dit roofdier krijgen de bonen een heel bijzondere smaak. De bonen worden natuurlijk heel goed schoongemaakt. Daarna gebrand en gemalen. Koffiebranderij Hofje van Wijs besteedt er een heel verhaal aan. 

Poepieduur

De oogst van deze bonen, alleen te vinden in Indonesië, is uiteraard heel beperkt, en bewerkelijk. Daarom zijn ze heel duur. En dat lokt natuurlijk weer gesjoemel uit: wie controleert of de aangeboden waar echte kopi loewak is? En wat doen slimme boeren? Die houden civetkatten in kooien en geven ze koffiebonen te eten - 't zijn net Hollanders, die Indonesische boeren.

Reken voor een lekker bakkie kopi loewak maar een tientje. Zelf koffie maken van kopi loewak bonen? Een pak gemalen bonen koop je meestal niet per half pond, maar bijvoorbeeld per 100 gram, voor rond de 25 euro.
civetkatcivetkak