karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Koffie, voor de kick of voor de leut

Koffie is absoluut niet noodzakelijk. Toch is die drank niet weg te denken uit het dagelijkse leven. De kracht van koffie zit in twee heel verschillende dingen: de kick (door cafeïne) en de leut (de gezelligheid).

koffie-boonDe kick

Cafeïne zorgt voor een opkikker, dat weet iedere koffiedrinker. Maar die oppepper is tijdelijk. En werkt bovendien licht verslavend: een stevige koffiedrinker kan zijn dag niet goed beginnen zonder.

De leut

De heilzame werking van koffie is fysiek, maar ook sociaal. Zowel thuis als op het werk vormen samen 'een kop koffie drinken' of 'effe een bakkie doen', of 'een gesprekje bij de koffie-automaat' onmisbare elementen in het sociale leven.

Niet ongezond

Over het effect van koffie op de gezondheid worden veel tegenstrijdige zaken beweerd. Wat is wijsheid? Duidelijk is dat 2 - 4 kopjes per dag geen enkel probleem vormen. Meer dan 5 of 6 bakkies kán schadelijk zijn, maar dat hangt ook sterk af van wat iemand verder eet, drinkt en doet.

Meer over de (on)gezondheid bij Gezondenzo
En bij Warenwelenwee (met links naar resultaat van wetenschappelijk onderzoek):  

Economie

De economische betekenis van koffie is enorm. De prijzen voor ruwe bonen kunnen flink verschillen van jaar tot jaar, maar gemiddeld gaat er 15 - 20 miljard euro in om. Zodra de koffie is gebrand, verveelvuldigt de prijs, en wat er dagelijks aan kopjes koffie wordt uitgegeven is nauwelijke te meten.

Meer info

Internationale kofie-organisatie ICO.
Veel info over de geschiedenis van koffie en manieren om koffie te zetten bij Wikipedia. Daar ook veel over de economie rond koffie.

Waar drinken we de lekkerste koffie van Nederland?
Is het misschien bij de Koffietuin in Nieuwerbrug, midden in het Groene Hart?
Vertel ons waar u de lekkerste koffie drinkt. Via het formulier hieronder.