karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Koester je microben

boek remco kort de microbemensVoedselvergiftiging en infectieziektes kunnen veel ellende veroorzaken, en daarom bestrijden we dit ‘ongedierte’ met hygiëne en antibiotica. Die bestrijding heeft echter een keerzijde: bijna álle bacteriën gaan dood. En dat is ongezond en gevaarlijk, want veel soorten bacteriën hebben we juist hard nodig voor de spijsvertering en ons welbevinden, zo betoogt professor Remco Kort in zijn vandaag verschenen boek ‘De microbemens’.

Essentieel voor spijsvertering

Zonder de ettelijke miljarden bacteriën in onze darmen kunnen we niet overleven, omdat ze essentieel zijn voor de spijsvertering, en dus voor het vrijkomen van nuttige eiwitten, vitamines en mineralen. Maar microben (bacteriën, virussen, gisten, schimmels) helpen ook bij de aanmaak van hormonen, of spelen daarbij zelfs een hoofdrol.

Afweer tegen ziektes

Erg belangrijk is ook de rol die microben spelen bij onze afweer tegen ziektes. Remco Kort, hoogleraar microbiologie aan de VU, ziet een verband tussen de overdreven hygiëne en het veel vaker voorkomen van ziektes als astma, allergieën en eczeem en zelf diabetes type 1 en multiple sclerose. Onze darmflora communiceert ook met onze hersens, en werkt in op het gemoed.

‘De microbemens’, Remco Kort,
ISBN 978 90 253 06939