karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Boter: gezond of ongezond?

Is boter nou ongezond, door het hoge gehalte aan verzadigde vetten? Of is boter gezond, door de vele nuttige stofjes die er zitten in dit voedsel dat van nature bedoeld is voor heel jonge zoogdieren? Het beste antwoord: sommige mensen kunnen boter beter mijden, voor anderen is het geen probleem.

Time-coverWeekblad Time zet boter in de schijnwerpers als een product dat best gezond is. Een net zo veelzeggend beeld is er van de World Heart Federation, en dat wijst op het aantrekkelijke maar ongezonde karakter van boter en vette zuivel.

boter op muizenval

Mensen verschillen

Mensen verschillen nogal van elkaar. Wie duidelijk overgewicht heeft, kan boter (80-90% vet) waarschijnlijk beter laten staan. Hoewel: iets vets moet je toch altijd eten. Maar dan is plantaardig (onverzadigd) vet, bijvoorbeeld olijfolie, veel gezonder.
Wie gezond is van lijf en leden, kan prima boter eten als hij dat lekker vindt.

‘Gezond van nature’

Boter is gemaakt van melkvet, het is vrijwel niets anders dan melkvet. Een argument dat vóór het eten van boter pleit, is dat het een puur natuurproduct is - ‘en dat kan niet ongezond zijn’.

Bedoeld voor baby’s en kinderen

Maar melk is - ook van nature - bedoeld voor zuigelingen, baby’s en kleine kinderen. Niet voor volwassenen. Als mensen na bijvoorbeeld hun 10e jaar lang geen melk meer drinken, kunnen ze het later ook niet goed meer verteren. Een natuurlijk proces.

Gefermenteerd

In melk zitten, behalve veel vet en eiwit, ook diverse gezonde stofjes. Ook volwassenen kunnen prima zuivelproducten blijven gebruiken, maar dan liefst in gefermenteerde vorm. Dus yoghurt, kwark, karnemelk. Dat zijn producten met melkzuurbacteriën, en die zijn - duizenden malen wetenschappelijk aangetoond - hartstikke gezond.