karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gezond voedsel duurder - prima toch?

zuivel duurder‘Gezond voedsel is duurder geworden, en snoep goedkoper', melden diverse media vandaag, en laten daarmee impliciet weten dat dat raar is. Voedselwaakhond Foodwatch noemt het ‘zorgelijk’. Die tegengestelde prijsontwikkeling is inderdaad niet wenselijk. Maar dat gezond voedsel, zoals zuivel, vlees en vis iets duurder zijn geworden, is niet erg - dat zijn die producten waard.

Verborgen kosten

Zuivel en vlees móeten eigenlijk juist iets duurder worden. Want aan de veehouderij zitten nog altijd diverse ‘verborgen kosten’: burgers en overheden betalen mee aan het opschonen van de lucht en het grondwater die vervuild zijn geraakt door de intensieve vehouderij. Die kosten zou de veehouderij zelf moeten dragen, en boeren moeten die dan zo nodig moeten verwerken in hun prijs.

Hoge voedingswaarde

Vlees en zuivel zijn bovendien produkten met een hoge voedingswaarde - die mogen best wat kosten. Indien het uit oogpunt van volksgezondheid nodig zou zijn dat arme mensen iets extra’s nodig hebben om vlees en zuivel te betalen, dan is daar altijd iets voor te regelen.

Groenten en fruit nog duurder

Hoe het komt dat vlees en vooral zuivel het afgelopen jaar duurder zijn geworden, wordt uitgebreid toelicht door het CBS. In dat artikel staat ook dat van 2000 tot 2017 groenten nóg meer in prijs stegen, namelijk met de helft. De prijs van groenten en fruit kan sterk schommelen van jaar tot jaar, omdat oogsten soms erg tegenvallen.

Snoep is troep

Jammer is dat vorig jaar, en ook de afgelopen jaren, snoep juist goedkoper is geworden. Nu is snoep eten een feest voor kinderen (en kinderlijke ouderen), maar gezond is het allerminst. Althans, dat geldt voor snoep waar veel suiker in zit, en dat is bij bijna alle snoep zo. Sterk suikerhoudende producten zijn ronduit ongezond - het is slecht om met die troep je lijf vol te proppen. Er bestaat overigens ook verantwoorde snoep, dat je best kunt eten.