karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Voedingswetenschap moet vrijelijk kunnen onderzoeken'

Voedingswetenschappers moeten vooral goed, diepgravend onderzoek doen naar de effecten van voeding, en daarover helderheid scheppen. Zij moeten zich daarbij niet laten sturen door wensen van beleidsmakers of voorlichters om vooral te zoeken daar iets specifieks. Dat zei Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer op 31 januari tijdens de publiekslezing 2018 voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

Afstand houden van industrie

Katan drukte de verzamelde voedingswetenschappers op het hart om terughoudend te zijn in samenwerking met de industrie. 'Onderzoek doen voor de industrie kan best. Maar je moet altijd kunnen stoppen. En doe vooral niet mee met hun algemene voorlichting of marketing, want dat ondergraaft de betrouwbaarheid van de wetenschap.'

Stofjes, voedingsmiddelen, eetpatronen

Katan maakte als hoogleraar diverse soorten aanpak mee. Aanvankelijk focusten onderzoekers op 'stofjes', ofwel specifieke voedingsstoffen. Maar omdat mensen geen 'stofjes' eten, maar etenswaren, besloot men naderhand vooral onderzoek te doen naar voedingsmiddelen, met allelei soorten stofjes daarin. Nu wordt er nog breder gekeken: naar eetpatronen. 'Maar wat is precies een mediterraan eetpatroon', vraag Katan zich af. 'Want de ene olijfolie is de andere niet, en mag je in plaats van olijfolie ook raapolie gebruiken, of in plaats van rode wijn ook bier, en moet groente biologisch zijn?'

Weg met hypes

Zoveel is duidelijk: Katan moet niet veel hebben van hypes en modes. Eerder al publiceerde hij boeken waarin hij de vloer aanveegt met fabels en korte metten maakt met mythes. Dus ook de nieuwste hype van 'eet gewoon volvet, maar vermijd glucosepieken in je bloed' is aan hem niet besteed. Katans advies: doe gewoon matig, dus eet wel lekker maar niet te veel en wees vooral matig met vet, zout en zoet. En doe sommige dingen niet: roken of alcolhol drinken.