karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Weg met overgewicht

Sommige mensen zijn zwaarder gebouwd dan andere. Maar echt overgewicht, en zeker obesitas, doet ieder te zwaar persoon zichzelf aan. Ieder pondje gaat door het mondje - daar valt niets op af te dingen.
Maar die personen doen dat niet alléén.

Jezelf volproppen is vaak een reactie op een nare gebeurtenis, of een algemeen gevoel van ellende. Maar je omgeving 'helpt' daar wel bij. Vooral televisie en andere media dragen daar sterk aan bij. Op twee manieren:

1. Je ziet in leuke films leuke mensen die leuke dingen doen; maar jij zit gewoon thuis op de bank, en voelt je een stuk minder tof.
2. Tussen de films en shows door zie je reclames die je toeschreeuwen om lekker dit-of-dat te eten; zeg dan maar eens nee.

Obese samenleving

Terwijl tv, media en je vrienden eraan bijdragen dat je (te veel) lekkere dingen eet, maakt de hele omgeving je het wel erg makkelijk om in je luie stoel te blijven zitten. Boodschappen kun je bestellen via internet, of halen met de auto. Werk doe je vaak zittend. Dit noemt men wel 'de obese samenleving'.

dikke-kidsVoor kinderen geldt 'de luie samenleving' ook. Zij mogen vaak lang hangen op de bank voor de buis, een speelveldje om je energie kwijt te raken is er niet altijd in de buurt, en naar school gaan op de fiets kan gevaarlijk of te ver weg zijn. Bovendien: een online game kan leuker lijken dan voetballen.

Meer bewegen

Maar bewegen is absoluut noodzakelijk om overtollige kilo's kwijt te raken. Maar het houdt ook de geest soepel. Meer bewegen kan op vele manieren: sport, fitness, gewoon wandelen. Het kost allemaal tijd, en soms geld. Wat geen geld kost, en meestal ook geen tijd, is op het werk niet in de lift stappen, maar de trap nemen. Of een boodschapje doen op de fiets, in plaats van met de auto. Dat is nog goed voor het milieu ook.

De overheid probeert wel iets te doen tegen de toename van overgewicht. Ook de Wereldgezondheids Organisatie (WHO) heeft alarm geslagen, omdat het in diverse landen nog veel erger is dan in Nederland. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het gezondheidsprobleem door overgewicht zelfs dramatisch. Maar de voedingsindustrie in de VS verzet zich tegen actie hiertegen.

Meer info

Over lotgenoten op Proud2bme
Bezoek de Nederlandse Obesitas Vereniging.
Aanbevolen: wegmetdeweegschaal.nl.
Diverse aspecten van te zwaar zijn worden belicht door het Voedingscentrum; daar kunnen ook kinderen testen of ze te zwaar zijn. En ze hebben een handige folder, die gratis is aan te vragen, of te downloaden.

TIP
Wil je afvallen? Doe dat niet te snel of te radicaal. Bij snel afvallen komen in het lichaam veel opgeslagen vetten vrij, inclusief de daarin opgeslagen troep. Dat blijkt vrij ongezond te zijn. Gestaag afvallen is beter, en vooral: niet weer terugvallen naar een hogere gewicht.