karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Tja, het zijn m'n hormonen'

De ene persoon wordt sneller dik dan de andere. Ook als ze hetzelfde eten, en hetzelfde bewegen. Een hormonale afwijking kan de oorzaak zijn. Maar zo'n 'ziekte' kan ook het gevolg zijn van verkeerd eetgedrag: te veel geraffineerde zoetigheid eten.

Insuline regelt het

Hoe de vertering van suiker en vet in het lichaam precies verloopt, is een ingewikkeld bio-chemisch proces in vele stappen. Hierbij speelt het hormoon insuline een belangrijke rol.

Gedurende de dag breekt insuline opgeslagen vet af, en zet het om in energie. Krijgt het lichaam opeens veel zoetigheid te verwerken, dan gaat de insuline vooral naar het bloed om suiker af te breken. Die suiker wordt deels omgezet in direct bruikbare energie en deels opgeslagen als vet.

Bloedsuikerspiegel daalt

Nadat de insuline zijn werk heeft gedaan, is dus het suikergehalte in het bloed behoorlijk gedaald. Daaardoor kun je je flauw voelen, moe of hongerig. Dus het gevolg van zoet snoepen kan zijn: honger, en opnieuw zin in zoet!

Wie voortdurend veel suikerige dingen snoept, verstoort de natuurlijke werking van insuline. Die stof krijgt te weinig de kans om rustig vet in cellen af te breken. Gevolg: vetopslag en overgewicht - en ook dát verstoort de goede werking van insuline. Dit is een vorm van suikerziekte van het type 2.

Suikerziekte type 1 bestaat natuurlijk ook. Dat is de 'gewone' suikerziekte. In dat geval maakt je lichaam helemaal geen insuline (meer) aan. De oorzaak daarvan is dat de natuurlijk afweer van het lichaam zich tegen zichzelf keert.

Wel ziek, niet zielig.

Wie te zwaar is en zich verschuilt achter de 'ziekte' van suikerziekte type 2, draait soms zichzelf een rad voor ogen. Want genetische aanleg speelt wel een rol, maar die ziekte was wellicht te voorkomen en is terug te dringen: minder verfijnde zoetigheid eten.

Wat ook scheelt, is minder zoetigheid drinken, want frisdranken bevatten vaak veel verfijnde suikers. Wie echt werk wil maken van een gezonder eetpatroon, doet er goed aan de huisarts of een diëtist te raadplegen.

diabetes type2Suikerziekte type 2 steekt ingewikkeld in elkaar, getuige deze afbeelding van Spreekuurthuis.

 Benieuwd naar meer 'medische smoezen' om te zwaar te zijn? Gezondheidsnet zet acht smoezen op een rijtje.