karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Ook met ‘obesitas-gen’ gaat afslanken prima

Mensen met het zogeheten Fto-gen hebben een iets hogere kans om obesitas te krijgen. Maar die erfelijke eigenschap is geen enkele reden om niet te proberen op gezond gewicht te blijven, want afslanken lukt ook dan heel goed. Dat leert een uitgebreide studie onder 9500 personen.

De resultaten van de studie zijn gisteren gepubliceerd in The British Medical Journal, een van de gerenommeerde medische-wetenschappelijke magazines.

Afslanken werkt goed

Personen die twee varianten van het Fto-gen bezitten, hebben inderdaad 1,7 keer meer kans om obesitas te ontwikkelen, concludeert de nieuwe studie. Ze zijn gemiddeld genomen ook 3 kilo zwaarder dan mensen zonder die genen. Maar ook bij deze mensen werken serieuze afslankprogramma’s net zo goed. Dus ook hier geldt: wie echt wíl afslanken, kán het ook.

Niet onvermijdelijk

In 2011 was ook al duidelijk dat het Fto-gen niet onvermijdelijk tot overgewicht zou leiden. Dat was toen de conclusie uit een zogeheten meta-analyse, waarbij de resultaten van veel eerder onderzoeken met elkaar werden gecombineerd. Het ging toen al om 41 studie waaraan in totaal 218.000 personen hadden deelgenomen.

Fto-gen

Fto is niet echt een afkorting. De naam heeft te maken met de muizen waarop ooit proeven werden gedaan; die kregen vergroeide tenen - in het Engels ‘fused toes’ (FT). Omdat het om een relatief groot gen gaat, noemde de onderzoekers het ‘fatso’. Dat werd tenslotte Fto.