karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Light’ helpt NIET tegen overgewicht

lightproducten overconsumptie‘Light’ producten, die duidelijk minder caloriën bevatten dan gewone producten, helpen niet tegen overgewicht. Sterker nog: ze leiden eerder tot de consumptie van méér caloriën, zo leert onderzoek. Wat wél helpt tegen overgewicht is een ‘verlichte’ geest, ofwel een vast besluit om echt minder of anders te gaan eten.

Nep-suiker en nep-vet

‘Light’ producten bevatten doorgaans duidelijk minder suiker of vet dan vergelijkbare producten. Ze bevatten dan wel ándere zoetstoffen die geen of weinig caloriën geven, of een soort ‘nep-vet’ dat je lichaam niet verteert maar gewoon weer uitpoept.

Lijf laat zich niet bedotten

Er zijn twee redenen waarom consumptie van ‘light’ leidt tot juist méér eten.
1. Wie ‘light’ eet, weet dat hij straffeloos ietsje meer kan eten, en doet dat vaak ook. Maar na terugval naar gewone niet-light producten, blijft de hogere consumptie in stand.
2. Het lichaam laat zich niet zomaar bedotten; na inname van calorieloze zoetstoffen wil het lichaam toch echte suiker, wat leidt tot een hongergevoel.

Chips, snoep, frisdrank

Het onderzoek werd gedaan aan de Rijksuniversiteit Groningen, en richtte zich op het gebruik van light chips. Volgens de onderzoekers geldt dit net zo goed voor andere genotmiddelen zoals snoep en frisdrank.

Anders gaan eten

Het enige dat echt helpt om gewicht te verliezen, is het vaste besluit om dat te doen. Vrijwel elk soort dieet kan daarbij behulpzaam zijn, maar cruciaal is de belofte aan jezelf om voortaan ánders te gaan eten. Dat 'anders' bestaat dan liefst uit veel groente en fruit, en verder gewoon minder van alles – maar liefst wel lekker.