karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Artsen schrijven te snel pillen voor’

Mensen met welvaartsziektes krijgen nog te vaak pillen voorgeschreven, of andere medische ingrepen, terwijl een meer gezond voedingspatroon net zo goed kan werken. Dat vindt voedingsprofessor Jaap Seidell. Welvaartsziektes zijn vaak juist het gevolg van jarenlang ongezond eten en leven.

Snel gezonder met goede voeding

Seidell zegt dit in reactie op de stelling van Britse artsen dat de overstap naar een gezond voedingspatroon vrij snel kan leiden tot een betere gezondheid - óók voor mensen van boven de 60. De Britse artsen nemen hiermee afstand van de opvatting dat, als je eenmaal ouder dan 60 bent en niet zo gezond, het allemaal weinig meer uitmaakt om gezonder te leven, ‘omdat je lijf dan toch versleten is’.

Mediteraan voedingspatroon

De Britse arts Aseem Malhotra is er stelling over: mensen die na een hartaanval meer vette vis eten, verlagen hun kans om te overlijden al binnen een paar maanden. En: op calorieën letten is niet zo belangrijk. Eet volgens het welbekende ‘mediterrane voedingspatroon' met vers fruit, groente, olijfolie, noten en vis.

Huisartsen

‘Klopt als een bus’ vertelt Seidell in Medisch Contact. ‘Dit is niks nieuws, weten we al jaren. Maar het is goed dat ook een cardioloog als Malhotra dit zegt. Hij wordt misschien meer geloofd dan diëtisten en voedingskundigen. Ik hoop dat vooral huisartsen zich dit ter harte nemen en ernaar zullen handelen.’