karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Wat zit er in?

Wie gezond eet, hoeft zich zelden zorgen te maken over wat er in een bepaald voedingsmiddel zit. Wat er in gewone Nederlandse winkels te koop is, is vrijwel altijd prima te eten. Maar lekkerbekken, smulpapen en snackers: opgelet! In al die 'lekkere' dingen wil nog weleens troep zitten.

'Gezond eten' betekent: kiezen voor veel verse waar, vooral veel groente en fruit, gevarieerd eten, niet te veel – en op gewicht zijn natuurlijk. Iemand met zo'n eet- en leefpatroon hoeft zich zelden zorgen te maken over wat hij eet.

Lees het etiket

Maar wie graag snackt, en vaak kies voor makkelijk en snel-klaar eten, doet er goed aan soms de etiketten van zijn voedingswaren te lezen. Zit er bijvoorbeeld veel verzadigd vet in een product? Foute boel. Staan er veel e-nummers op het etiket? Misschien heb je daarom soms hoofdpijn en raak je makkelijk overprikkeld.

Voedingswaardedeclaratie

Voor wie op zijn gewicht wil of moet letten, kan het handig zijn te weten hoe veel calorieën er in een product zitten. Dat moet altijd op de verpakking staan. Bedoeling is natuurlijk wel om de hoogcalorische producten vaker te laten staan.
Een overzicht van de calorieën in veel producten staat bij Calorielijst.

E-nummers enzovoort

Veel belangstelling is er voor de e-nummers in voedingsmiddelen. Kijk verder bij ons artikel over e-nummers. Of kijk bij:
Calorielijst
Alles over e-nummers
Wikipedia

Alle ingrediënten moeten altijd op de verpakking staan.