karnemelk-roze
karnemelk is gezond

E-nummers

De toevoeging E 300 komt vrij vaak in voedingsmiddelen voor. Is het een eng stofje? Welnee, het is gewoon vitiamine C. Niet afkomstig uit sinaasappelen of ander fruit, maar uit de fabriek. Is het daarom minder goed dan natuurlijk vitamine C? Dat weten we niet zeker.

Goedgekeurd

De E-nummers danken hun naam aan de instantie die deze stoffen heeft goedgekeurd: de Europese Unie. Ze zijn dus niet giftig, niet gevaarlijk - vindt de Europese Unie.

E-nummers zijn hulpstoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. De stoffen zijn niet onmisbaar, maar vergemakkelijken wel de verwerking, vormgeving, bewaring, verpakking of andere handelingen met een voedingsmiddel. Of ze verbeteren de smaak, de kleur of de geur of vertragen bederf. Deze hulpstoffen mogen nadrukkelijk niet worden gebruikt om gebreken of bederf van voedsel te verhullen.

Geen bijwerkingen?

De lijst met E-nummers bevat uitsluitend stoffen die uitgebreid zijn getest op hun werkzaamheid, en eventueel negatieve bijwerkingen. Maar . . . ze zijn niet getest op mij. Of op u. En je kunt nooit weten of een stofje misschien wel negatief werkt op mij of op u.

Er zijn voedingskundigen die beweren dat de E-nummers de veiligste stoffen zijn die er bestaan. Want ze zijn zo heel uitgebreid getest, terwijl je van bijvoorbeeld een puur nature tomaat nooit precíes weet wat erin zit.
Tja, het is maar net wie je het meest vertrouwt: de wetenschap en industrie of de natuur.

Onderverdeling e-nummers

De stoffen met E-nummers zijn onder te verdelen in verschillende soorten:

  • kleurstoffen (nummers 100 - 199)
  • conserveermiddelen (tegen bederf; 200 - 299, 700 - 799)
  • anti-oxidanten (tegen oud en bruin worden; 300 - 399)
  • emulgatoren (anti-klontermiddelen; 400 - 499)
  • diverse (500 - 599 en 900 - 999)
  • smaakversterkers(600 - 699)
  • gemodificeerd zetmelen (1400 - 1499)

Meer info

Veel informatie over e-nummers is te vinden bij het Voedingscentrum.
De e-nummers op een rij zijn te vinden bij Natuulijkerwijs.
Bij Enformation zijn de stoffen in 28 categoriën verdeeld naar hun eigenschap of werkzaamheid.
Veel vragen en antwoorden bij Food-Info.
Toelichting over de aard van e-nummers in NRC-Handelsblad.
Grootmoeders Recepten meldt ook een compleet overzicht, met bijwerkingen, en enkele intrekkingen. Hier ook de N-nummers - dat zijn hulpstoffen die niet in de hele Europese Unie zijn toegelaten, maar wel in sommige landen.