karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Witte kleurstof E171 mogelijk toch gevaarlijk

gebakDe witte kleurstof E171 zal niet meer worden gebruikt door enkele Nederlandse voedselfabrikanten, terwijl die in Frankrijk volgend jaar geheel zal zijn verboden, aldus DuurzaamNieuws. Reden is dat deze stof, titaniumdioxide, mogelijk kankerverwekkend is. Het RIVM liet vorig jaar al weten dat er onduidelijkheid is over de veiligheid van E171, ook al omdat deze stof wordt gebruikt als kleurstof in tandpasta, geneesmiddelen, maar ook in verf.

Mogelijk verband met darmkanker

Voedselwaakhond Foodwatch schreef dit jaar fabrikanten aan met het verzoek te stoppen met het gebruik van E171. Directe reden was dat de NVWA concludeerde dat er mogelijk een verband was tussen titaniumdioxide en het ontstaan van darmkanker. Enkele fabrikanten lieten Foodwatch weten te stoppen met E171, maar diverse grote voedingsbedrijven lieten het er vooralsnog bij zitten.

E-nummers veilig, maar...

Alle zogeheten E-nummers zijn in beginsel ongevaarlijk voor verreweg de meeste mensen. Juist daarom hebben die stoffen een E-nummer gekregen. Soms blijken bij nader inzien bepaalde stoffen toch niet zo onschuldig. Dit is dan het resultaat van meer ervaringen en beter onderzoek. Bij E171 bijvoorbeeld is gebleken dat zeer kleine deeltjes (nanodeeltjes) een rol spelen en mogelijk door de darmwand heen kunnen en in het bloed terecht komen, met onbekende gevolgen.