karnemelk-roze
karnemelk is gezond

118 terugroepacties voeding in 2018

productwaarschuwingVoedselfabrikanten besloten vorig jaar 118 keer om bepaalde producten uit de winkels te halen omdat er iets niet mee in orde was. Dit aantal is althans geteld door de website productwaarschuwing.nl. Vrij ingrijpende situaties betroffen een besmetting met de Lysteria-bacterie van diepvriesgroente bij Sligro en Salmonella in varkensvleesproducten bij Hoogvliet.

In totaal was er vorig jaar 39 keer een terugroepactie voor producten wegens een bacteriële besmetting en 24 keer omdat er 'productvreemde stoffen' in de voeding zaten. Bovendien werden 45 keer producten uit de winkels gehaald om de informatie over allergenen onjuist of onvolledig was.

De Lysteriabesmetting van diepvriesgroente was vrij omvangrijk. Op 13 juni bleek er een besmetting van diepvrieserweten van het merk Pinguin bij supermarkt Emté. Op 25 juni werden van hetzelfde merk 12 producten teruggeroepen die via Sligro waren verspreid. Alle besmettingen van vorig jaar hebben voorzover bekend niet tot dodelijke slachtoffers geleid; gevallen van ziekte zijn niet altijd duidelijk te herleiden tot besmette voeding.