Vis eten is gezond, maar de visserij zelf is minder gezond. Voortdurend dreigt er van bepaalde soorten vis te veel te worden gevangen. MInder vis eten dan maar? Dat hoeft niet, maar kies eens wat vaker voor minder populaire vissoorten die als 'bijvangst' worden opgevist en die vaak een triest lot tegemoet gaan: verwerkt worden als visvoer. Lees er meer over op de Bijvangstwijzer.
De populaire visssoorten tong en schol leven op de zeebodem. Om ze te vangen wordt de bodem omgewoeld met zware kettingen, waardoor de vissen even omhoog zwemmen – precies de netten in. Daarbij worden ook veel andere soorten vis gevangen. Echter, de regels bepalen dat een visser die op schol of tong vist, niet iets anders mag vissen.
Verwerkt tot visvoer
Tot circa 2016 werd die 'bijvangst' vaak weer overboord gekiept, wat uiteraard veel vissen niet overleefden. Tegenwoordig moet alle bijvangst aan land worden gebracht. Maar die minder gewilde vissoorten worden dan vaak verwerkt tot . . . visvoer. Bestemd voor de intensieve kweek van roofvissen als zalm. Dan leidt circa 3 kilo gevangen vis tot 1 kilo kweekvis. Terwijl de meeste bijvangst prima voor mensen te eten is. Het gaat bijvoorbeeld om schar, wijting, steenbolk en grauwe poon.
Veel meer hierover is te lezen op de Bijvangstwijzer.