karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Insecten eten

Insecten vormen prima voedsel voor mensen. Niet om zo rauw op te eten, maar verwerk: eventueel harde delen eraf, en dan koken, bakken of frituren. Net als met garnalen eigenlijk.

insecten-etenWormen, puur vlees

Het gaat dan niet om vliegen, muggen of spinnen, maar wel wormen - dat is bijna puur vlees. Sprinkhanen kunnen ook heel goed. Mensen kunnen dat prima eten, en voor de economie en het milieu zou het heel goed zijn in plaats van koeien.

Vooroordelen en voordelen

We eten gewoonlijk varkens, koeien en kippen. Geen honden of katten. Maar weer wel konijnen. Of vogels, van vinkje tot struisvogel. En ook vissen, kreeften en garnalen. Zelfs vissen-eitjes: kaviaar. Waarom dan geen wormen of insecten?

De algemene opvatting is: insecten zijn klein, hinderlijk en moet je eigenlijk doodslaan. En ze zijn vies, want ze gaan op poep of rottend fruit zitten. Wie deze vooroordelen loslaat en goed kijkt welke insecten je zou kunnen eten, zal al gauw een hoop voordelen ontdekken.

Vleeshapje

Meelwormen worden vaak genoemd als goed mensenvoer. Maar dan wel gefrituurd. Al eens geprobeerd? Smaakt nergens naar - een soort zouteloze chips. Een veel betere toepassing is om handenvol – of liever: bakkenvol – wormen tegelijk te verwerken tot hamburger, kroket of een nieuw soort vleeshapje.

Voordelen

De voordelen van insecten eten zijn groot. Het grootste voordeel is dat je de nadelen van de huidige intensieve veehouderij (mest, stank, ruimtegebruik, dierenleed) kunt beperken. Belangrijk is ook dat het gebruik van hoogwaardig plantaardig voedsel (granen) kan verminderen – insecten eten vaak juist restproducten.

Gaat het wat worden, insecten eten? Jawel, verwacht iets meer dan de helft van de mensen in een enquete van voedingsbranche-organisatie EVMI medio 2012.

• Er bestaat al een Vereniging van Nederlandse Insecten Kwekers: Venik.
• Zelf proberen? Op de site van insecteneten staan wat recepten.
• Meer info bij de Bugsacademy.