karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Zeewier voor voeding én andere producten

De grootschalige teelt van zeewier, ofwel ’tuinbouw op zee’ is al vele jaren ‘veelbelovend’. Waargemaakt zijn die beloftes nog altijd niet. Daar lijkt in de loop van 2015 verandering in te komen. Het ‘Wageningse’ instituut Imares gaat systematisch de gehele productieketen onderzoeken. En kijkt dus naar teelt, oogsten, verwerking en de vermarkting van voeding én andere producten uit zeewier.

Proefboerderij

zeewierkweekEerg vlot gaan de ontwikkelingen rond de teelt van zeewier en andere ‘marine groenten’ niet. In 2013 stelde een ‘Wagenings’ rapport klip en klaar vast wat er nodig was om dit tot een succes te maken. April 2014 opende koning Willem-Alexander een proefboerderij op Texel.

Imares

Imares valt formeel onder ‘Wageningen’, maar is gevestigd in IJmuiden, Texel en Zeeland. Het instituut is al langer betrokken bij onderzoek naar teeltmogelijkheden. ‘De hele wereld heeft het over zeewier, maar er is nog geen groot bedrijf dat er echt in investeert. En dat gaan wij veranderen,’ zegt projectleider Floris Groenendijk van Imares.

Eiwitten

De potentie van zeewier als voeding voor de mensheid is groot. Wier levert veel meer op dan ‘alleen maar’ groente. Diverse wieren bevatten interessante hoeveelheden eiwit, vetten en vitamines. Volgens berekeningen is een wateroppervlak ter grootte van viermaal Portugal voldoende om de gehele wereldbevolking te voorzien van voldoende eiwitten.