karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Wat betekent 'corona' voor ons voedselsysteem?

4scenarios PoppeHet is vrijwel zeker dat de huidige 'corona-crisis' blijvend van invloed zal zijn op de samenleving. Ook op de manier waarop we nu omgaan met eten en hoe we voedsel verbouwen. Maar hoe sterk zal de verandering zijn: een beetje, heel veel, of iets ertussenin? Niemand die nu het antwoord weet, maar het is wel nuttig om er alvast over na te denken. Daarbij kan het behulpzaam zijn om te denken in scenario's. Lees de vier logische scenario's van agro-econoom Krijn Poppe.

Invloedrijk econoom

Poppe is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Wageningen, en begeeft zich veel op het snijvlak van enerzijds boerenbusiness en economisch onderzoek, anderzijds politiek en beleid. Zijn visie is invloedrijk in zowel 'Wageningen' als in 'Den Haag'. De beschouwing die hij schreef rondom zijn vier scenario's zijn echter op persoonlijke titel.

Voeding en leefstijl van belang

Volgens Poppe heeft de corona-crisis zeker relaties met voeding en leefstijl. Om te beginnen is het corona-virus ontstaan door een onhygiënische omgang met vlees en dieren. Bovendien is gebleken dat zwaarlijvigheid of overgewicht beslist een belangrijke risicofactor is om aan het virus te overlijden. Er zijn dus redenen om na te denken over het hele systeem van voedselproductie én over persoonlijke voedingspatronen. Dat daar zaken in gaan veranderen, lijkt wel zeker.

Vier scenario's

Om het denken over veranderingen te helpen structureren, ontwierp Poppe een eenvoudig schema. Hij verwerkt daarin twee soorten verandering: een aanpassing van de persoonlijke leefstijl en een wel of niet sterkere rol van de overheid. Als beide flink zullen veranderen, betekent dit dat het hele land op de schop gaat. Wat dat concreet inhoudt, daar spreekt Poppe zich niet over uit; dat is nu juist iets waar iedereen zelf over kan (of moet) nadenken.

4scenarios Poppe