Hoe ziet de voedselproductie van de toekomst eruit? Kleinschalig en clean met roze licht in onze huiskamer of keuken? Of juist borrelend viesgroen, in het klein of in immense bassins? Of gewoon ongeveer net als nu? Ook dit jaar weer prikkelende ideëen hierover op de Dutch Design Week in Eindhoven (nog tot zondag 29 oktober).
Origineel, maar haalbaar?
Exposanten op de Dutch Design Week (DDW) blinken vaak uit in originaliteit. Zo komen met ideeën om voedsel slimmer, duurzamer, sneller, goedkoper of anderzins beter te produceren. Vragen over de haalbaarheid kunnen helpen om het idee scherper te krijgen, maar te ver doorvragen kan het enthousiasme doven.
Cressen: mooi en gezond
Cressen (mini-groentes) zijn hartstikke gezond, en mede door hun uiterlijk zijn ze ook al jarenlang heel aantrekkelijk voor designers. Een slimme fabrikant combineert gezondheid, de fraaie vormen en de wens tot meer betrokkenheid bij je eigen voedselproductie, en biedt een handig systeempje aan om zelf cressen te kweken. In lege cupjes van een espresso-apparaat.
De (Chinese) fabrikant toont op een foto een prachtig apparaat dat ik geen enkele moderne keuken misstaat. De werkelijkheid is dat er vrijwel permanent roze of paars licht moet branden, omdat de plantjes anders niet goed tot volle wasdom komen.
Algen: voedsel of brandstof
Een wild idee op de DDW is bijvoorbeeld de ‘algen-bar’. Bezoekers kunnen zitten aan een bar (of ernaast liggen) en luisteren naar muziek of een verhaal. De uitgeademde lucht wordt direct toegevoerd naar bakken met algen, die de warmte en CO2 prima kunnen gebruiken voor hun groei. Algen prikkelen al jarenlang ‘food-designers’ (terwijl de grootschalige petrochemische industrie er een ander soort potentie in ziet).
Agri meets design
‘Agri meets design’, een samenwerkingsverband van designers, boeren en industrie presenteert al jarenlang op de DDW projecten over voedselproductie of -verwerking in de toekomst. Ze doen dat onder de titel ‘The ambassy of food’. Niet te verwarren met de Food Ambassy, dat in grote lijnen hetzelfde nastreeft.
Iets dichter bij de realiteit, maar toch experimenteel, is de Voedselapotheek. Een centraal drijfveer is hier het adagium ‘laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding’, maar dan in een zeer modern jasje.
Future Food Design Award
De winnaar van de Future Food Design Award 2017 was de Portugese ontwerper Fernando Laposse. Hij bedacht een goede toepassing voor de bladeren die om een maiskolf heen zitten: drogen en verwerken als afwerkingslaag in meubelplaat en decoratiemateriaal. Heeft weinig met voeding te maken, maar is wel heel mooi.
Schimmels
Diverse ontwerpers ontdekten de mogelijkheden van bacteriën en schimmels. Daarom als tip voor de DDW van 2018: 3D-printen van eetbare objecten, met daaraan toegevoegd schimmels die uit zichzelf nog verder groeien en/of de smaak verbeteren.