karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Voeding als medicijn kan straks echt'

Onderzoekers weten steeds beter hoe het menselijk lichaam precies in elkaar zit. En hoe voedsel in je buik oplost tot bruikbare stoffen in je bloed. Die inzichten zijn nu zó nauwkeurig, dat straks voor ieder persoon afzonderlijk is vast te stellen welk voedsel voor hem of haar echt gezond  is. Daarmee wordt voeding 'medicijn op maat'.

Deze inzichten liggen vast in een soort 'biochemische routekaart'. Die kaart is het resultaat van langdurig en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Hij werd op 3 maart gepubliceerd in het blad Nature Biotechnology. De Volkskrant schrijft erover.

Persoonlijk dieet

Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde stoffen. Anderen worden snel dik, of raken makkelijk aan de drank. Dat is een genetische aanleg, en die is voor iedereen vast te stellen. Daarom kunnen de nieuwste inzichten van de 'routekaart' ertoe leiden dat mensen een advies voor een persoonlijk dieet krijgen, zodat een ziekte of aandoening bij hen niet of pas jaren later zal optreden.

Je bent wat je eet

Hiermee komt er een wetenschappelijk onderbouwing van het al bijna 2500 jaar oude advies van Hippocrates: 'Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.' Ook blijkt dat je de opvatting 'Je bent wat je eet' heel letterlijk kunt nemen.

Enorme doorbraak

De vaststelling van de 'biochemische routekaart' is 'een van de grootste wetenschappelijke doorbraken aller tijden', zegt Hans Westerhof, hoogleraar systeembiologie in de Volkskrant. Want nu is vrij nauwkeurig duidelijk hoe een mens zijn eigen lichaam opbouwt uit voeding. Bij die opbouw zijn nu ruim 7000 te onderscheiden tussenstapjes beschreven.

Gevolgen positief of negatief

Deze nieuwste inzichten kunnen vérgaande gevolgen hebben. Vooral positieve: ziektes en gebreken kunnen verminderen. Maar ook negatieve: wie straks weet wat hij wel of niet moet eten, maar toch anders handelt, kan 'eigen schuld' worden verweten als hij toch ziek wordt. We zullen op allesovervoeding.nl de discussies volgen.