karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Tuinbouw-op-zee stapje verder

Zeewier kan over 5 tot 10 jaar een vrij normaal soort groente zijn. De teelt van dat gewas krijgt een flinke impuls nu er op Texel een proefboerderij (filmpje, 1:49) van start gaat (april 2014 opende koning Willem-Alexander het). De proeven zijn gericht op het ontwikkelen van een grootschalige, rendabele teelt van diverse soorten zeewier.

Grootschalige voedselproductie

zeewierDeze proefboerderij is een nieuwe stap op weg naar een serieuze, grootschalige voedselproductie op zee. Land- en tuinbouw op zee wordt al tientallen jaren gezien als een veelbelovende manier van voedselproductie. Het wint aan belang nu de veehouderij op zee (visvangst) het moeilijk heeft.

Heel duurzaam

Sommige wetenschappers menen dat de teelt van zeewier voor de voedselproductie minstens zo belangrijk kan worden als de verbouw van tarwe, mais of rijst. Interessant is dat er voor deze teelt geen grond nodig is, terwijl het voorlopig ook zonder bestrijdingsmiddelen lijkt te kunnen. Heel duurzaam dus.

Wetenschap, techniek en commercie

Met de teelt van zeewier zijn inmiddels niet alleen wetenschap en techniek bezig, maar ook commercie. Technisch-wetenschappelijk is bijvoorbeeld Hortimare al sinds 2008 druk bezig te onderzoeken wat er allemaal kan met zeewier. Reeds commercieel bezig is Zeewaar, een biologische zeewierboerderij.