Ons eten is lekker, makkelijk en goedkoop én het is veilig, gezond en duurzaam. Helaas zijn die zes zaken niet altijd tegelijk waar. Maar we moeten wel proberen dat zoveel mogelijk waar te maken. Dit is de kern van de boodschap van de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ van het RIVM. Diverse media pikten hier vooral de suggestie uit dat het goed is als we minder vlees gaan eten.
Feiten, met cijfers onderbouwd
Het RIVM doet wel enkele suggesties en heeft ook wel ideeën en een mening, maar dit instituut verzamelt vooral feiten. Keiharte feiten, met veel cijfers onderbouwd. Dat begon al ruim tien jaar geleden, toen het rapport ‘Ons eten gemeten’ verscheen, waaraan veel nieuw rekenwerk ten grondslag lag.
15 - 25 jaar vooruit kijken
In de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ kijkt het RIVM niet zozeer achterom, maar zo’n 15 - 25 jaar vooruit. Voor die periode zijn er enige zorgen. Niet zozeer over de hoeveelheid voedsel die dan voor Nederland beschikbaar zal zijn, maar wel over de kwaliiteit, de gezondheid en vooral ook het milieubeslag.
Vleesproductie vervuilend
Want vooral de vleesproductie (veehouderij) is nogal vervuilend; de dieren hebben erg veel voer en water nodig en vervuilen de lucht behoorlijk met poep, scheten en boeren. Ziehier de reden dat minder vlees eten sterk aantikt bij het verminderen van de vervuiling. Bovendien is het gezond om minder (vooral rood) vlees te eten dan we nu doen.
Burgers en consumenten
Wie bepaalt wat er moet gebeuren? Het RIVM wil graag feiten aandragen, en vindt dat de overheid zijn eigen rol moet spelen. Maar noemt ook ‘de sterke samenleving’ die veel kan. Het gaat dan om de agrarische sector, om diverse organisaties en om burgers, die tevens consumenten zijn.
Download gratis het hele rapport (pdf, 91 pagina’s).
Of lees een nieuwsbericht of korte publiekssamenvatting.
Tevens is een geinige knip-en-plak folder gemaakt.