karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Oproep voor 'echt gezond voedselsysteem'

voedselproductieOfschoon iedere Nederlander elke dag voldoende lekker en gezond voedsel kan kopen, zitten er veel dingen fout aan het gehele 'voedselsysteem'. Om dit in orde te brengen is het nodig om de diverse problemen alle tegelijk aan te pakken. Doorvoor pleit de Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV). Dat is een onafhankelijke adviesraad met wortels in de antroposofische wereld, maar inmiddels breed samengesteld met deskundigen uit meerdere disciplines.

De problemen in het voedselsysteem zijn divers. Consumenten krijgen nog altijd veel 'rommelvoedsel' voorgeschoteld: lekker goedkoop, maar zeker niet gezond. Soms zijn er voedselschandalen, meestal als gevolg van te goedkoop proberen te produceren door onverantwoordelijke bedrijfjes. Boeren krijgen vaak (te) weinig betaald voor kwalitatief goede producten. De landbouw als geheel, vooral de veelteelt, is erg vervuilend.

De RIDLV doet een reeks aanbevelingen aan de hoofdrolspelers in het voedselsysteem:

  • Aan de overheid: voer heffingen in op toegevoegde suiker en zout en op rood vlees, maar maak groenten en fruit goedkoper. Verbied alle kindermarketing, ook op sociale media, voor ongezond en onduurzaam voedsel. En ga weer ruimtelijk ordenen, ook om de stikstofproblemen voor natuurgebieden op te lossen.
  • Aan de voedselindustrie: stop met ultrabewerkt voedsel en kies voor drievoudig gezond.
  • Aan de supermarkten: maak voor consumenten de gezonde keuze de makkelijke keuze. En betaal een hogere prijs aan boeren die goed scoren op drievoudige gezondheid.
  • Aan NGO’s: maak een gezamenlijk triple health beoordelingssysteem voor supermarkten.
  • Aan het hoger onderwijs: geef voedingskunde een volwaardige plaats in de opleiding van huisartsen en zorgverleners.

Het gehele document, 'Gezondheid in drievoud', is hier te downloaden.