karnemelk-roze
karnemelk is gezond

De echte prijs van koffie

Betalen we wel de juiste prijs voor een kop koffie, of een pak bonen of pads? Zit bij de prijs, behalve de kosten voor arbeid en energie, ook de kosten voor vervuiling, watergebruik en ontbossing? Die vragen komen op 30 oktober aan de orde op de zesde Max Havelaar lecture. Een lezing in het Engels dus.

Via het volgende persbericht licht de organiserende Erasmus Universiteit de lezing in Nederlands toe:

De zesde Max Havelaar lecture heeft een aantal primeurs:
- De lecture is voor het eerst een samenwerking tussen een directeur in duurzaam bankieren, Peter Blom (CEO van Triodos Bank en President of the Global Alliance for Banking on Values) en  opkomend sociale ondernemer, Adrian de Groot Ruiz (Directeur van True Price Foundation).
- Tijdens de lecture zal er een boekpresentatie zijn van 'Managing the Transition to a Sustainable Enterprise'  door Prof. Rob van Tulder (Erasmus Universiteit Rotterdam)
- Op de Max Havelaar lecture geeft de directeur en mede-oprichter van True Price, Adrian de Groot Ruiz, zijn eerste publieke speech over dit onderwerp.

De sprekers zullen de volgende bijdragen leveren:

Maak het mainstream. Professor Rob van Tulder zal uiteenzetten welke uitdagingen bij duurzaamheid komen kijken, door te laten zien welke maatregelen genomen moeten worden om fairtrade om te zetten van een nichemarkt naar een normale dagelijkse aanpak voor bedrijven. Een onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit en RoyalHaskoningDHV heeft, in samenwerking met de Foundation of Management Studies van VNO-NCW, de strategieën van twintig toonaangevende bedrijven in Nederland in kaart gebracht. Tijdens de Max Havelaar lecture zal de Engelse versie van het boek worden gepresenteerd en zal er verslag worden gedaan van de bevindingen.

True Price: te mooi om waar te zijn? Adrian de Groot Ruiz is met zijn True Price Foundation een nieuwe spraakmakende sociale onderneming gestart. Hij wordt gesteund door toonaangevende bedrijven en organisaties. In zijn speech zoomt hij in op één van de grootste knelpunten van de overgang naar een economie die uitgaat van de werkelijke kosten: hoe is de 'echte prijs' van een product te berekenen en te verbeteren?  De True Price Foundation heeft een unieke methodologie opgezet om de waarde te berekenen van de sociale impact en omgevingsimpact in het productieproces. Samen met een aantal organisaties die de Foundation steunen, organiseert True Price Foundation publieke discussie rondom dit onderwerp.

Eerlijk bankieren. Een van de moeilijkste opgaven in het standaardiseren van duurzaamheid, is het veranderen van het systeem. Triodos Bank, onder leiding van Peter Blom, behoort tot de duurzaamste banken van de wereld. Maar één bank zorgt niet voor een verandering in het hele systeem. Wat zijn de voorwaarden om een bestaand systeem te veranderen? In de Max Havelaar lecture zal Peter Blom zijn visie geven over eerlijk bankieren en hoe dit te verbinden is aan eerlijke handel en eerlijke prijzen. Om de groei van eerlijk bankieren te stimuleren is transparantie nodig, dat wellicht kan worden bereikt door eerlijke prijzen. Ook is duurzame productie nodig, wellicht door eerlijke handel en diversiteit. En hoe kan een grote groep van relatief kleine spelers samen een verschuiving veroorzaken? Transparantie, diversiteit en duurzaamheid zijn centrale thema's in de Berlin Declaration van de 'The Global Alliance for Banking on Values.'