karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Bakken, braden, barbecuen, blancheren, frituren, fruiten, grillen, koken, roerbakken, smoren, stomen, stoven, wokken

Een maaltijd bereiden heet meestal ‘koken’. Tegelijk is ‘koken’ (gaar maken in heet water) slechts één van de vele technieken om eten klaar te maken. Wat is precies het verschil tussen bakken en braden, of tussen stoven en smoren? Lees alles over de juiste tijd en temperatuur.

Bakken (pan) - kort of middellang in heet vet in een open pan
Bakken (oven) - met wat vet in een hete over
Braden - lang, in gesloten pan met wat vet, niet al te heet
Barbecuen - boven gloeiende kolen (kijk uit voor lekkend vet)
Blancheren - heel kort koken of bakken, als voorbereiding
Frituren - kort in zeer heet vet, in speciale frituurpan
Fruiten - voor groente, kort in weinig vet, niet te heet
Grillen - garen door hittestraling, zonder vuur, weinig vet
Koken - voor groente, garen in kokend of heet water
Magnetron - (alles) garen door hitte-opwekking met radiogolven
Roerbakken - (alles) in open pan, heet, niet te lang, weinig vet
Smoren - (groente) in dichte pan, niet te heet, langzaam, met weinig vet
Stomen - (groente) garen met stoom, in speciale stoompan
Stoven - (vlees) traag in gesloten pan met vet, niet te heet
Wokken - is hetzelfde als roerbakken.

Een uitgebreide beschrijving van deze technieken en hun specifieke toepassingen staat bij de Kookhulp van het Voedingscentrum.