karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Soep: makkelijk, lekker, gezond

Soep is relatief makkelijk en snel te maken. Je kunt het helemaal zelf doen, of hulpjes gebruiken zoals zakjes, blokjes of potjes. Zit er veel - liefst verse - groente in verwerkt, dan is soep al snel gezond.

soepEigenlijk is 'soep' een term voor diverse gerechten. We kunnen meerdere soorten onderscheiden:
• soepje vooraf
• maaltijdsoep
• culinaire specialiteit


Soepje vooraf of tussendoor

Een 'soepje vooraf' of als opkikkertje tussendoor kán een culinair hoogstandje zijn, maar mag ook vrij eenvoudig blijven. Gemaakt met een zakje met soep in poedervorm of een blokje droge, geconcentreerde soep met vleessmaak. Niks mis mee, behalve dan dat het al gauw erg zout is. Een pan soep als voorgerecht kun je natuurlijk ook helemaal zelf maken van verse ingrediënten.

Maaltijdsoep

Een maaltijdsoep is doorgaans vrij 'gevuld', en bevat altijd flink wat groente en meestal ook vlees. Traditionele voorbeelden zijn erwtensoep ('snert'), bruinebonensoep en zelfgemaakte, heerlijk geurende groentesoep met heel veel groenten.

Elke goed-gevulde soep volstaat als complete maaltijd. Je kunt er bijvoorbeeld brood bij eten - stokbrood, Turks brood, roggebrood.
Een beetje slimme huiskok kan restjes van de voorgaande dag of dagen uitstekend verwerken tot een maaltijdsoep.

Culinaire specialiteit

Soep als culinaire specialiteit vergt uiteraard veel werk. Het kan gemaakt worden van eigenlijk alles - alleen de fantasie van de kok is de beperking.
Verse ingrediënten spelen hier de hoofdrol. Maar niemand verbiedt je om als basis een potje 'fond' (kant-en-klare geconcentreerde vleesbouillon) te gebruiken. Een hoofdstuk apart zijn de koude soepen, zoals gazpacho of komkommersoep.

Meer weten

Nog wat weetjes over soep maken bij Gezondheidsnet. Of kijk verder bij:

Soepmaken.nl
Gezonde soeprecepten
Okoko recepten
Makkelijk soeprecepten