Wie graag zijn dorst lest met gezonde sapjes én een schoon geweten kan het beste kiezen voor appel- of perensap uit eigen land. Die sappen zijn gezond, schaden het milieu maar weinig en doen arbeiders niet te kort. Dat leert een onderzoek door Questionmark.
Verreweg de populairste sapjes zijn appel- en sinaasappelsap.
Sinaasappelsap is meestal gemaakt uit een sapconcentraat, vrijwel altijd afkomstig uit Brazliië. Daar wordt bos gekapt voor plantages en liggen de lonen erg laag. Vers sinaasappelsap komt vaak uit Spanje en scoort qua verantwoord consumeren een stuk beter.
Appelsap uit concentraat is meestal afkomstig uit Turkije of China; ook daar zijn arbeidsomstandigheden vaak beneden peil. Vers appelsap komt uit Nederland, Duitsland of Polen.
Enorm veel water gebruikt
Questionmark onderzocht ook de herkomst van diverse tropische sappen, zoals mango, passievrucht of ananas. Daar wordt vaak enorm veel water voor gebruikt in gebieden waar water erg schaars is.
Met de gratis app (voor iOS en Android) van Questionmark kun je zelf instellen wat voor jou het zwaarst weegt: gezondheid, milieu of mensenrechten.